Ukrajina: Ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu je naše vlasništvo

Pečat na ikoni koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu ukazuje da je ona vlasništvo Ukrajine.

Ovo je objavilo ukrajinsko ministarstvo kulture, nakon što je analiziralo fotografije koje su objavljene u medijima, piše list “Ukrajinska pravda”.

Riječ je o pečatu regionalne Komisije za očuvanje spomenika i materijalne kulture u Odesi, koja je ustanovljena 1926. godine u sklopu Povijesnog i arehološkog muzeja, rekla je zamjenica ministra kulture Svetlana Fomenko.

Tijekom perioda između 1926. i 1930. ova komisija je otkrila i kompilirala listu kulturnih spomenika unutar svoje nadležnosti i stavila ih pod državnu zaštitu. Činjenica da se na ikoni nalazi pečat ove komisije, ukazuje na to da je ona vlasništvo države Ukrajine, kazala je Fomenko.

Ministarstvo priprema istragu u Državni arhiv Odeske oblasti, Odeski arheološki muzej, Nacionalni muzej povijesti Ukrajine i druge muzejske institucije za prikupljanje arhivske građe o aktivnostima regionalne komisije, informacije o njenim kulturnim vrijednostima, kao i za identifikaciju ikone.

Ministarstvo također priprema niz pisama agencijama za provođenje zakona, Službi sigurnosti Ukrajine i Nacionalnoj policiji u kojima traži da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti. Potrebno je utvrditi lanac i vrijeme kretanja ove ikone s teritorije Ukrajine i njenog ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine.

Ukrajina i Bosna i Hercegovina su države potpisnice Konvencije o mjerama zabrane i sprečavanja neovlaštenog uvoza, izvoza i prijenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.

Konvencija obavezuje države da zabrane uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili vjerskog ili svjetovnog povijesnog spomenika, te da na zahtjev druge države poduzmu odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra, prenosi Avaz.

Pravda piše da je 14. prosinca objavljeno da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio drevnu ikonu ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu. Riječ je o 300 godina staroj ukrajinskoj ikoni iz Luganska.

Ivanić o skandalu s ikonom: Dodik je osramotio srpski narod

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.