Uhićen Mostarac Haris Pendić zbog prijetnji smrću širokobriješkom novinaru Branimiru Galiću – Jabuka.tv

Uhićen Mostarac Haris Pendić zbog prijetnji smrću širokobriješkom novinaru Branimiru Galiću

Federalna uprava policije uhitila je Harisa Pendića (1994.) iz Mostara zbog prijetnji novinaru Branimiru Galiću iz Širokoga Brijega.

Kako doznaje portal Jabuka.tv, Pendić je uhićen u srijedu te je dao izjavu u Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, a u petak je odlučeno da mu se odredi 24-satni pritvor.

Spomenuti novinar Hrvatskog medijskog servisa ranije je podnio prijavu terenskom uredu FUP-a u Mostaru zbog prijetnji, no Pendić je prije dva dana objavio novi video na YouTubeu u kojem je ponovno prijetio Galiću nakon čega je uslijedilo uhićenje i pretres stana.

Uhićenje je u petak oko podne potvrdila Federalna uprava policije oglasivši se priopćenjem:

Službenici Federalne uprave policije od 20. siječnja 2021. godine pod nadzorom Županijskog tužiteljstva HNŽ-a provode mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentiranju osobe i kaznenog djela ‘Ugrožavanje sigurnosti’ iz člana 183. Kaznenog zakona FBiH, počinjenog na štetu novinara portala iz Širokog Brijega.

U sklopu navedenih aktivnosti, 20. siječnja službenici Federalne uprave policije su lišili slobode osobu iz Mostara inicijala H.P. (1994.), zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenog kaznenog djela, na način da je putem YouTube kanala upućivao ozbiljne prijetnje po život i tijelo novinaru navedenog portala.

Imenovani je od ranije poznat policijskim tijelima zbog istih ili sličnih kaznenih djela, a protiv istog je ova Uprava policije već ranije podnijela Županijskom tužiteljstvu HNŽ Izvještaj o izvršenim kaznenim djelima.

Obzirom da je osumnjičeni nakon podnošenja Izvještaja ponovno, a unazad pet dana nastavio s prijetnjama istom novinaru, te nakon što je Udruga novinara BiH podnijela prijavu ovoj Upravi policije, prikupljeni su materijalni dokazi na osnovu kojih je osumnjičeni H.P. lišen slobode 20. siječnja 2021. godine, te je nakon kriminalističke obrade 21. siječnja 2021. godine predan nadležnom Tužiteljstvu uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Od strane nadležnog Suda, a na Zahtjev postupajućeg tužitelja osumnjičenom H.P. je određena mjera pritvora od 24 sata. Službenici Federalne uprave policije će u petak postupajući po Naredbi Općinskg suda u Mostaru izvršiti pretres kuće koju koristi osumnjičeni na području Mostara, stoji u priopćenju FUP-a.

Podsjećamo, Harisa Pendića uhitila je SIPA 19. svibnja 2020. godine zbog ugrožavanja sigurnosti i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, a razlog su bile prijetnje kardinalu Vinku Puljiću nakon što je u sarajevskoj katedrali održao svetu misu za žrtve Bleiburga.

Također, Klub Hrvata u Domu naroda FBiH 15. siječnja 2021. zatražio je žurno procesuiranje Pendića zbog prijetnji smrću novinaru Branimiru Galiću.

Klub Hrvata u Domu naroda FBiH traži žurno procesuiranje prijetnji smrću novinaru Branimiru Galiću

Mladić u snimci prijetio sjekirom kardinalu Puljiću: Trebalo vas je zapaliti u crkvi

(www.jabuka.tv)