Juratović: BiH se ne može razvijati bez zdravih snaga građanske orijentacije – Jabuka.tv

Juratović: BiH se ne može razvijati bez zdravih snaga građanske orijentacije

Zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović u razgovoru za Avaz kazao je da se raduje kandidaturi Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u BiH te da očekuje da to kroz procedure pred UN-om bude i potvrđeno.

Sa Schmidtom je usko surađivao kroz Odbor za vanjsku politiku i za iskusnog njemačkog političara kaže da je tih, ali istrajan u svojim namjerama.

Kad zacrta neki cilj, ne popušta. Njemačka se uvijek, u skladu s EU, intenzivno zauzimala za razvoj zapadnog Balkana, jer smo svjesni činjenice da su zapadni Balkan i BiH okruženi Europskom unijom. Ne može nam biti svejedno kako se u dvorištu EU razvija situacija, kaže Juratović.

Pred ovom regijom je, smatra, razdoblje tijekom kojeg bi konačno trebao biti realiziran sporazum iz Soluna o integraciji zapadnog Balkana u EU. Poručuje da je s novim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom Europa ponovno dobila pouzdanog partnera s kojim će moći rješavati probleme, među kojima je i budućnost BiH.

Odnosi Njemačke i Rusije nemaju utjecaj na BiH i Balkan, tvrdi. Naglašava da se rješenje mora tražiti u dogovoru sa svim zemljama potpisnicama Daytonskog sporazuma, među kojima je i Rusija, ali da je dogovor unutar BiH nešto bez čega neće biti pomaka.

Christian Schmidt i službeno kandidat za Visokog predstavnika u BiH

Bez dogovora i volje naroda u BiH, Europa ne može vući nikakve inicijative. Ne želimo nekome nametati naša rješenja. Nitko ne želi protektorat nad BiH. Vi ste kritizirali bh. političke elite, mislim da se radi o nacionalnim vođama o kojima sam se ja često izjašnjavao. Međutim, nas koji BiH promatramo i njome se bavimo ljuti što narod BiH tvrdi da želi u EU, a većinom biraju nacionalne vođe koji svojim djelima pokazuju suprotno, poručuje Juratović.

On smatra da visokom predstavniku ne trebaju bonske ovlasti, iako primjećuje da je Valentin Inzko bez njih bio tigar bez zuba.

Potrebno je mijenjati svijest ljudi. Na tom putu moramo podržavati zdrave snage građanske orijentacije. Znam da je to zа nacionaliste otrov, ali BiH se ne može dalje razvijati bez toga, tvrdi Juratović.

Dragan Čović gostovao na HRT-u: OHR će biti izmješten iz BiH ako Schmidt bude vodio politiku Angele Merkel

Ističe da je jedan od ogromnih problema u BiH i korupcija.

Najprije u sudstvu, policiji i javnim institucijama, pa kad narod vidi da funkcionira pravni sustav, da postoji sloboda, onda imamo šansu i onda vam i mi možemo pomoći. Bez tog zaokreta, da ne znam tko dođe izvana, neće biti pomaka, kaže Juratović za Avaz.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • To bi Juratoviću bilo isto da Njemački narod za premijera Njemačke izabere jednog Iračkog Mudžahedina pristiglog nedavno kao izbjeglica pa da njemu prepuste vođenje države.Tako Vi gledate na BiH te da ostali narodi to moraju prihvatiti, jer je za nju tako EU odredila.

  • Juratoviću ništa nisi naučio iz povjesti. Ta ideja Marxa i Egelsa po kojoj bi trebalo male narode zbrisat sa lica zemlje je zastarila. Okani se lijevih extremističkih ideja. Otkada je ravnopravnost naroda problem za jednu državu?

  • Druže Juratoviću ti si ljevičarski iscidad ,popapaj džou i Josipoviću i oni tebi i vrti se u krug ,okani se ti Hrvata spodobo,a građanska nek ti je u obitelji sa što više uvezenih talibančića koje voliš

  • Ako su zdrave snage Komsic, Bakir, Dzafirevic, Becirevic i njima slicni onda smo na dnu dna. Te gradane vodi u Njemacku zajedno sa ovim sexi migrantima Selminim. Onim koje je Merkel prizivala i sada ih nama u BiH ostavili.

  • Isto trabunjate a ne vidite ili necete da to ne ide sto vi zagovarate moze tri naroda u okviru bih i neka svak radi zarađuje za sebe sto je zajednicko plati i adio mare velike su to razlike da bi vi rastalili nas sve u jednu bezlicnu masu. Adio ljevicaru nemacki!!

  • Odakle ovog zlocinackog titinog nasljednika. Dobro ovaj gore reče, neka postavi Njemcima umjesto Merkelice nekog od ovih isilovaca sto bombama ukrasavaju EU. Koje sve budale se oglašavaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.