Ugledni FIBA-in novinar za Jabuka.tv: Nevjerojatno mi je da je Drežnjak još uvijek tu

Mateo Drežnjak
Ime Matea Drežnjaka poznato je svim pratiteljima košarke u BiH. Mladi igrač Širokog već je pokazao da se radi o velikom talentu, a nakon utakmica za hrvatsku košarkašku reprezentaciju to je prepoznala i javnost u susjednoj zemlji.

Hrvatska je odlično krenula u kvalifikacije za Eurobasket 2021. godine, pobijeđene su Švedska i Nizozemska, a najbolji strijelac reprezentacije nakon prve dvije utakmice je upravo igrač Širokog.

Nakon prve utakmice protiv Švedske u Zagrebu dobio je mnogo prostora i pohvala u hrvatskim medijima, a prije dva dana je stiglo priznanje i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) koja ga je smjestila među top 10 nadolazećih zvijezda Eurobasketa.

Tim povodom razgovarali smo s uglednim FIBA-inim novinarom i hrvatskim komentatorom Igorom Ćurkovićem.

Mateo Drežnjak uvršten među najveće nade Eurobasketa

Za početak, kakav je Vaš dojam o prve dvije utakmice hrvatske reprezentacije? Čini se da je dosta bolje u odnosu na prošle kvalifikacije koje su neslavno završile.

Obrana je bila na mjestu, najmanje smo koševa primili od svih reprezentacija u ovim kvalifikacijama, a za napad je ključno da se kapetan vratio i nije imao straha kad je trebalo poginuti ili preživjeti u Nizozemskoj. Dojam je čista petica, dvije pobjede, povratak rutinera i ulazak mladih u rotaciju, sve što nam je trebalo.

Jeste li prije ovog kvalifikacijskog ciklusa imali priliku pratiti Matea Drežnjaka, kako Vam se čine njegovi nastupi u ove dvije utakmice i je li zaslužio “taj medijski boom”?

Drugu ABA ligu rijetko pratim, međutim prijatelj iz Hercegovine me stalno upozoravao na a) Gorana Filipovića, b) Matea Drežnjaka, c) Široki općenito.

Zato sam pogledao par sekvenci i prokomentirao samo to da mi je nevjerojatno da je Drežnjak još uvijek tu.

Dapače, još uvijek mi nije jasno kako netko od većih nije zagrizao.

Na FIBA-i ste radili tekst o nadolazećim nadama Eurobasketa, a među njima se našao i Mateo…

Nas trojica/četvorica smo raspravljali oko mladih igrača koji su iskočili u ovom ciklusu. I neopisivo mi je drago da nisam ja morao biti taj koji forsira, nego su moji kolege iz Litve, Grčke, SAD-a sami rekli da Drežnjak mora biti unutra. Da ne ispadne da ja guram “svoje”, pa se zato našao tamo.

Našao se jer je to stvarno zaslužio.

Zapravo je veći problem bio kako će stranci izgovoriti Drežnjak nego hoće li završiti na tom popisu. Radimo na izgovoru.

Drežnjak – primjer pozitivne priče u hrvatskoj košarci?

Na listi se nalazi još devet talentiranih igrača, među kojima je i Deni Avdija za kojega se očekuje da će biti visoko izabran i na NBA draftu. Je li Drežnjak kapacitet za najjaču ligu i koja bi sredina bila dobra za njegov daljnji razvoj, jer je vidljivo da je prerastao bh. ligu?

Teško je reći koliko visoko može Drežnjak u odnosu na Avdiju, koji je stvarno ogroman potencijal. Za Matea bih volio da skoči put Španjolske ili Francuske, pa čak i Njemačke koja je postala mamac za talente sa svih strana Europe. To su lige u kojima bismo stvarno mogli vidjeti gdje je fizički i mentalno u odnosu na europski vrh. Mentalno pogotovo, iako mi ljudi koji su igrali s Drežnjakom šalju signale da je momak na mjestu i da neće tek tako poletjeti zbog dvije dobre utakmice. Pa ako to dokaže na europskoj razini, iz tjedna u tjedan, s njegovim talentom i njegovom hrabrošću na terenu, nebo je granica.

Jedna hrvatska televizija je na svom portalu napisala “Drežnjak je primjer pozitivne priče hrvatske košarke i njene budućnosti”, što nekako čudno zvuči s obzirom na to da je Drežnjak ponikao u Širokom i razvijao se u toj ligi. Nije čudno da u reprezentaciju dolaze igrači iz hercegovačkog bazena (Bogdanović, Zubac i Bender), ali što to govori o budućnosti hrvatske košarke i kakva je ona, pogotovo kada vidimo slučajeve kao što je ovaj s Rokom Prkačinom?

Bolje da preskočim ovo. Rekao mi je stari milijun puta, ne valja se nervirat nedjeljom.

(www.jabuka.tv)

Autor

Luka Šurkalović

Luka Šurkalović

Zbog ljubavi prema sportu završio u novinarstvu. Okušao se na televiziji i radiju, ali ga pisanje najviše usrećuje.


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.