Udruga logoraša iz Stoca osudila Milanovićevu dodjelu odličja postrojbama HVO-a

Udruga logoraša iz Stoca izrazila je razočaranje što će hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu na Kninskoj tvrđavi uručiti odličje i dvjema postrojbama Hrvatskoga vijeća obrane, držeći ih odgovornima za progon i zatvaranje Bošnjaka za vrijeme rata.

Po navodima medija u Hrvatskoj i BiH, hrvatski predsjednik će, uz dodjelu časnicima i postrojbama Hrvatske vojske, uručiti odličja i dvjema postrojbama Hrvatskoga vijeća obrane, Vojne policije HVO-a te Postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović, koje su sudjelovale u akcijama oslobađanja zapadne Bosne i Republike Hrvatske.

Bošnjačka udruga zatvorenika je osudila taj potez.

Sama informacija o odlikovanju postrojba koje su glavni nositelji etničkog čišćenja i zatvaranja u zatvore Bošnjaka Stoca je razočaravajuća za sve nas koji smo te jedinice osjetili na svojoj koži, stoji u priopćenju.

Milanović uručio odlikovanja postrojbama HVO-a i Specijalne policije MUP-a HR HB

Dodali su kako su tisuće Bošnjaka iz Stolca te središnje Bosne završile u logorima. Po istim navodima stotine osoba je ubijeno, paljene su i uništavane kuće i druga imovina, što je po njima rađeno ”samo zbog zamisli o etnički čistim prostorima”.

Nekadašnji zapovjednik Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) Valentin Ćorić je pred Haaškim tribunalom osuđen na 16 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima, što obuhvaća i Stolac, u procesu protiv šestorice dužnosnika Herceg-Bosne.

Milanović odlikovao gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju MUP-a HR Herceg-Bosne

No, nijedan zapovjednik Postrojbe za posebne namjene Ludvig Pavlović nije do sada procesuiran za navodne ratne zločine. Dio bošnjačkih zatočenika i političara i ovu postrojbu dovodi u vezu s progonom i zatvaranjem Bošnjaka tijekom 1993. godine.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovat će ove postrojbe zbog njihova sudjelovanja u akcijama oslobađanja Hrvatske i zapadne Bosne tijekom 1994. i 1995. godine.
I prošle godine bošnjačka udruge i dužnosnici prosvjedovali su zbog odluke hrvatskog predsjednika da odlikuje nekoliko postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane.

Mijo Jelić: Milanović je povukao državnički potez ispravivši nepravdu

(Hina)
22 komentara

 • Jesu li osudili svoje što su prije toga vršili terorističke i ostale napade na Hrvate a bili su još u HVO-u. Što se tiče etničkog čišćenja, najveće čišćenje su napravili Muslimani. U područja koja su bila pod kontrolom HVO-a mogu se svi vratit za razliku od područja koja su Muslimani i Srbi etnički očistili.

 • Popisam se ma sva odlikovanja Rasimu Delicu,Patkovicu ,Halilovicu i svima onima koji su sudjelovali u pokolju Srba i Hrvata bilo gdje u BiH.

 • Eto trebao je pitati Bakira i komšića koga će odlikovati.
  Ne sjećam se kad sam izašao na izbore , a mogao bih na predsjednicke ako se Milanovic kandidira (iako zna pucati prwviše….vididjet cemo)

 • Zašto objavljujete uopće to ,o stipića livadama ni riči u muslimanskim medijima . Milanovic je covik koji cijeni učešće HVOa u ratu i veliko mu hvala na tome.

 • Jesu li ovi stolački multietnićari osudili dodjele odličja koja se dodjeljuju još iz vremena RATNOG ZLOČINCA i zapovjednika mudžahedina Alije Izetbegovima, raznim postrojbama i pojedincima takozvane armije BiH koje su imale nadzor nad 341. muslimanskim logorom, gdje su ubijani, mučeni, premlaćivani i sakaćeni ne samo prippadnici HVO nego i civili? Kroz te logore prošle su tisuće Hrvata, među kojima i djeca, žene starci…Spomenupo bih Bugojno, Travnik, Zenicu, Tarčin, jablanički Muzej, Konjic, logore u Bijelom Polju, 5. osnovnu školu Mostar (iz toga logora sam znao pojedince koji nisu živi izašli, drugi su osakaćeni i prebijeni).

 • Sto ovo uopce prenosite, kako se osjecaju branitelji kad ovo citaju na sirokobrijeskom portalu. Pohvale predsjedniku, sve sto imamo reci je konacno.

 • Udruga veterana VP Mostar svakoga prvoga u mjescu objavi sjecanje na poginule vojne policajce na Osmrtnica ba
  Preko sto poginulih u sukobu sa ABiH
  Ukupno poginulih 173
  Skidamo kapu samo Busicima

 • čuj protive se bošnjaci…pa protivili su se i u ratu …nigdje ništa nisu bošnjaci oslobodili pa rekli evo hrvati sada vi tu imsjte vlast. BiH je imala tri suprostavöjene vojske iz tri Naroda …pa zar to nije činjenica. Svaki Narod u BiH ima svoje heroje i svoja odlikovanja.
  .

 • Neka gospoda iz Stoca provjere za koje zasluge su odlikovani dva clana presjednistva koje su izabrali bosnjaci Dzafirovic i Komsic. Tko ih je odlikovao i zasto. Je li herojski cin napad i progon hrvata Zenice, Kaknja, Sarajeva, Stupa, Sredisnje Bosne.

 • Zašto jabuka prenosi ovakve vehabijske gluposti? Ignorirati i nije se dogodilo.. Pronađite neku hr objavu na mudža portalu..

 • Vojna policija hvo svaka čast sve kršni momci i hrabri poginulom 206 točno duplo više nego bušića pokoj vijčni svim poginulim iz bilo koje postrojbe ali samo nekase zna

 • Kako vrijeme prolazi razotkrivaju se braća po Kristu,muslimani!!!Sve ste zaboravili šta je bilo i ko vam je pomogao!!!Niste fer i igrate samo za sebe,to se zove sebičnost i egoizam,oba teška grijeha u Kur’anu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.