Učenici napuštaju srednje škole zbog materijalnih problema i lošeg uspjeha

Štrajk učionica

U razdoblju od 2010. do 2014. godine postotak napuštanja redovitog srednjoškolskog obrazovanja u Republici Srpskoj se kretao od jedan do dva posto u odnosu na ukupan broj učenika koji pohađaju srednje škole.

Najčešći razlozi napuštanja srednje škole u prošloj školskoj godini su bili socijalno-materijalne prirode, zatim prelazak u druge škole, isključenje iz obrazovnog procesa po osnovu neopravdanih izostanaka ili lošeg uspjeha, napuštanje obrazovanja zbog obiteljskih problema, ali i zbog sklapanja braka, trudnoće i bolesti.

U srednjem obrazovanju u RS-u pojava napuštanja redovitog školovanja postoji, ali nije izražena, i prema procjenama, slična situacija je i u okruženju, tvrde nadležni iz resornog ministarstva u predloženoj strategiji obrazovanja u RS-u do 2021. godine, javlja Fena.

Trenutno u tom bh. entitetu djeluju 92 srednje škole, od toga 88 javnih i četiri privatne škole koje čine Mrežu srednjih škola RS-a.

U odnosu na razdoblje od 2010. godine do 2014. godine, nije bilo promjena u broju srednjih škola, ali je bilo organizacijskih promjena.

Najveći broj učenika se školuje u srednjim stručnim i tehničkim školama 75,52 posto, zatim u gimnazijama 23,39 posto, dok je u umjetničkim obrazovnim ustanovama 0,88 posto učenika, a u bogosloviji 0,20 posto učenika.

(Večernji list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.