Ljubuški i Vrgorac apliciraju zajedno na IPA prekogranične fondove

Na radnom sastanku ljubuških i vrgoračkih gradskih stručnih službi dogovoren je okvirni sporazum o zajedničkom apliciranju na IPA prekogranične fondove. Važno je napomenuti kao se iz programa poput IPA i Erasmus mogu povući sredstva i do 100 posto vrijednosti investicije.

Ljubuški i Vrgorac su za sada usuglasili kako će an IPA prekogranične fondove kandidirati projekt uređenja kanala Parilo-Brza Voda. Radi se o projektu vrijednom 3.5 milijuna kuna.

Kanal je od životne važnosti za poljoprivrednike u ljubuškim i vrgorskim poljima jer služi kao glavni izvor vode za navodnjavanje na navedenim prostorima. Uređenjem samog kanala, čiji kapacitet protoka vode u ljetnim mjesecima nije dovoljan kako bi zadovoljio potrebe poljoprivrednika značajno bi se povećala protočnost vode. To je posebno bitno za poljoprivrednike u Orahovlju, Orahu, Banji i Podprologu koji su posljednjih godina, u ljetnim mjesecima, očajavali zbog nedostatak vode. U pitanje je dolazila proizvodnja jagoda, ali i svih ostalih sezonskih kultura.

Napomenimo kako ovaj kanal (Parilo – Brza voda) u duljini od 31 km, pokriva i natapa oranice  ukupne površine 689, 5 hektara.

Drugi projekt o kojem će se razgovarati na narednim sastancima, važan za jednu i drugu jedinicu lokalne samouprave, je izgradnja vodoopskrbnih sustava u brdsko planinskim naseljima Dole-Greda-Jabuka-Mijaca-Poljica Kozička. Radi se o posljednjim mjestima na područjima općine Ljubuški i grada Vrgorca koji nemaju izgrađene sustave vodoopskrbe. Zbog specifičnosti geografskog položaja, velikih visinskih razlika te položaja uz granicu, saznajemo kako se razmišlja se zajedničkoj kandidaturi i ovog projekta na prekogranične IPA fondove.

(www.dalmacijanews.hr)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.