Ubijen Moamer Gadafi! (FOTO/VIDEO)

Libijski premijer je potvrdio da je Moamer Gadafi ubijen. Iako nije iznio detalje o ubojstvu, u javnosti su se pojavile brojne informacije. Liječnik koji je bio uz Gadafija u kolima hitne pomoći na putu za Misratu kazao je da je pukovnik imao rane u glavi i prsima.

Prijelazne libijske vlasti objavile su da su nakon više mjeseci skrivanja uhvatile bivšeg libijskog vođu Moamera Gadafija.

Britanska agencija Reuters javila je da je Gadafi umro nakon što su ga prilikom zarobljavanja ranili libijski osloboditelji, a vijest je stigla nakon što su snage novih libijskih vlasti preuzele kontrolu nad Sirtom, Gadafijevim rodnim gradom.

[youtube id=”Q489KM9UPMI” width=”600″ height=”350″]

Istovremeno je Gadafijevu smrt potvrdio i zapovjednik Prijelaznog vijeća Abdel Majida, koji je rekao da je Gadafi ustrijeljen u glavu. Za Reuters je dodao da je uhićen u Sirtu te da je pokušao pobjeći u konvoju koji su napali zrakoplovi NATO-a. Napad na konvoj potvrdili su i službenici NATO-a. Glasnogovornik Nacionalnog prijelaznog vijeća Libije Abdulah Berasali je pak rekao da je Gadafi prvo pogođen u noge, a zatim i u glavu. Liječnik koji je bio uz Gadafija u kolima hitne pomoći na putu za Misratu to je demantirao ističući kako je pukovnik rane imao u glavi i prsima. Forenzički nalaz kasnije je potvrdio da je od tih rana i preminuo.

Službeno: Gadafi je mrtav

Na konferenciji za novinare koja je organizirana u Tripoliju i libijski premijer Mahmud Džibril je i službeno potvrdio da je pukovnik Moamer Gadafi ubijen.

“Ovaj trenutak dugo smo čekali. Moamer Gadafi je ubijen”, kazao je Džibril, a prenijela agencija AP. Džibril nije iznio detalje o pukovnikovu ubojstvu.

No, pobunjenici prepričavaju da se Gadafi, po završetku NATO-ovog napada na konvoj, sakrio u odvodnoj cijevi uz cestu. Oni su ga izvukli van. Iako je navodno molio za milost, pucali su u njega. ”Tko ste vi, što se to događa?”, navodno su bile Gadafijeve posljednje riječi, rekao je za CNN libijski politički aktivist Guma el Gamadi.

U Sirtu su se nakon ubojstva Gadafija mogla vidjeti i tijela njemu odanih ljudi, a koje su pobunjenici ubili, javlja AP. Glasnogovornik NTC-a Guma al-Gamadi za Guardian je izjavio da je uhićeno i 17 pukovnikovih najbližih suradnika. CNN piše da su dužnosnici Prijelaznog vijeća rekli da će novinari moći snimiti njegovo tijelo.

U međuvremenu se na Twitteru pojavio post Mohameda Ali Abdalaha iz Nacionalnog vijeća koji je napisao: “18-godišnji mladić koji je ubio Gadafija zove se Ahmed Šaibani. Rodio se novi heroj.”

Reakcije iz svijeta

Britanski premijer David Cameron kazao je za BBC kako je ponosan na ulogu svoje zemlje koja je dovela do kraja režima pukovnika Gadafija. “Danas je dan kada se treba prisjetiti svih njegovih žrtvi. Libijski narod sada ima bolje šanse za gradnju snažne demokratske budućnosti”, dodao je Cameron.

Oglasio se i glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon. Izjavio je kako Gadafijeva smrt označava povijesnu tranziciju za Libiju.

“Ovo je samo kraj početka. Sada je vrijeme za građane Libije da se ujedine. Vrijeme je da se zaliječe rane i krene u obnovu”, dodao je.

[youtube id=”NVIkck02qao” width=”600″ height=”350″]

Javnosti se obratio i američki predsjednik Barack Obama ističući da je tiraniji u Libiji došao kraj. I on je naglasio da je sada red na građanima da izgrade demokratsku zemlju. Dodao je kako su oni koji su slijedili Gadafija ubijali ljude i kršili ljudska prava, te da je sad došlo vrijeme da se ta prava poštuju.

Nakon Obamine konferencije za novinare i iz NATO-a su poručili da će se povući iz Libije.

Tijelo viđeno u džamiji u Misrati

U međuvremenu se pojavio svjedok koji je kazao kako je bio u džamiji u koju je iz bolnice preneseno pukovnikovo tijelo.

“Definitivno je on, njegova kosa, lice, znao bih da nije, svi Libijci bi znali”, kazao je Mohamed iz Misrate.

No, nakon toga je objavljeno da je Gadafijevo tijelo izloženo u jednoj privatnoj kući u tom gradu.

[youtube id=”qjqZvTO6ce8″ width=”600″ height=”350″]

Slavlje na ulicama Tripolija i Bengazija

U akciji pobunjenika ubijen je i Gadafijev sin Motasim . Neki izvori isprva su javili da je uhićen zajedno s Gadafijevim nećakom Mansurom al-Gadafijem, koji je ujedno zapovjednik Narodne garde.

Potom je Reuters javio da je njihov svjedok vidio snimku zarobljenog Motasima. Na njoj je, kaže, ležao krvav na krevetu, no bio je živ. Nešto kasnije, prenijeli su vijest kako je ministar prijelazne vlade potvrdio da je ubijen.

Al Jazeera je javila kako je prema nepotvrđenim informacijama uhićen i Gadafijev sin Saif al-Islam, a potom su strani mediji prenijeli vijest i da je ubijen.

Podsjetimo, Gadafi je s obitelji u bijegu od kolovoza ove godine, kad su počeli intenzivni napadi NATO-a i pobunjenika na Tripoli.

Al Jazeera javlja da u gradovima poput Bengazija i Tripolija ljudi izlaze na ulice i slave. Vozači automobila trube na ulicama, a može se čuti i pucnjava u znak slavlja.

[youtube id=”2FHAaqXYOjo” width=”600″ height=”350″]

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.