ETA objavila prekid kampanje nasilja

Baskijska separatistička skupina ETA priopćila je da je proglasila “definitivan prekid” kampanje bombaških i oružanih napada.

U priopćenju koje je dostavljeno BBC-u ETA je pozvala španjolsku i francusku vladu da odgovore “procesom izravnog dijaloga”.

ETA je više od 40 godina vodila kampanju za neovisnost Baskije u kojoj je ubila više od 800 ljudi. Španjolske vlasti još nisu komentirale objavu.

“Suočeni smo sa povijesnom prilikom da postignemo pravedno i demokratsko rješenje ovog dugogodišnjeg političkog konflikta”, navodi se u priopćenju i ocjenjuje da “počinje novo političko doba”.

U tekstu se naglašava da je donesena odluka o “definitivnom prekidu oružanih aktivnosti”.

Analitičari očekuju da će španjolska Vlada oprezno reagirati na ovu objavu i pozvati ETA-u da se razoruža i rasformira. Komentatori navode da je ETA značajno oslabljena akcijama snaga sigurnosti u posljednjih nekoliko godina.

Deklaracija baskijske skupine objavljena je poslije konferencije u Baskiji kojoj su ranije ovog tjedna prisustvovali međunarodni državnici, uključujući bivšeg glavnog tajnika UN Kofija Anana i protagoniste mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj. Oni su zajedno pozvali ETA-u da položi oružje.

ETA je dostavila priopćenje BBC-u, španjolskim medijima i glasilu baskijskih separatista, listu “Gara”.

Špajolska socijalistička Vlada nije prihvatala ranije objave ETA-e o prekidu vatre i inzistirala je da neće pregovarati o zahtjevima baskijske separatističke skupine.

(Jabuka.tv/Srna)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.