U zatvorima u Federaciji BiH nalazi se 1.948 osoba

Na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim zavodima u FBiH trenutačno je 1948 osoba, od čega je 1640 osuđenih, a 308 pritvorenih, kazao je federalni ministar pravosuđa Mato Jozić prilikom predstavljanja rada Ministarstva u protekloj godini.

Prema Jozićevim riječima, puštanjem u funkciju paviljona u KPZ ZT Zenica i KPZ PT Orašje došlo je do povećanja smještajnih kapaciteta za osuđene i pritvorene osobe za 97 mjesta. Istaknuo je i da je u 2014. bilo 608 osuđenih osoba koje su čekale na izvršenje kazne zatvora. Taj broj je u 2015. smanjen za 196 osoba. Tijekom 2015. kaznu zatvora u kućnom pritvoru s elektroničkim nadzorom u FBiH izdržavala je 421 osuđena osoba, a trenutačno je izdržava 167 osoba.

Zbog preopterećenosti pojedinih KPZ s velikim brojem uputnih akata, u suradnji s nadležnim sudovima Ministarstvo je izvršilo preraspodjelu mjesta, odnosno osuđene osobe su upućivane u zavode u kojima su postojali kapaciteti za smještaj. Ovakvim postupanjem, te uz primjenu kućnog zatvora s elektroničkim nadzorom, značajno se smanjio broj osuđenih osoba koje čekaju na izdržavanje kazne.

Kao značajnije zakonsko rješenje u protekloj godini izdvojio je izmjene Zakona o državnoj službi kao reformsko rješenje javne uprave. U parlamentarnu proceduru, kazao je, upućen je niz zakonskih rješenja poput nacrta zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Zbog objektivnih razloga u parlamentarnu proceduru nisu stavljene izmjene Zakona o upravnom postupku i Zakona o udrugama i zakladama, budući da je u tijeku analiza sugestija pristiglih iz županijskih ministarstava.

“Osnivanje zaklada i udruga postao je biznis u zemlji. Zakonske izmjene su pripremljene u skladu sa zahtjevima Vijeća Europe i Moneyvala”, kazao je Jozić. U ovoj godini Ministarstvo će raditi na izvršenju presude Ustavnog suda FBiH radi čega je nužno izvršiti korekciju Zakona o notarima te je planirana izrada prednacrta zakona o notarima.

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.