U zapadnoj Hercegovini vlada veliko zanimanje za cheerleading – Jabuka.tv

U zapadnoj Hercegovini vlada veliko zanimanje za cheerleading

Cheerleading (navijačko-akrobatski sport) je u Bosnu i Hercegovinu došao otvaranjem Hrvatskog plesnog kluba Široki 2009. godine nakon toga proširio se po skoro cijeloj zemlji. Cheerleading je službeno priznat kao sport 31. svibnja 2013. godine i od tada zanimanje iz godine u godinu sve je veće, a trenutno traju i pregovori oko ulaska na Olimpijske igre.

Ovo je jedini sport na svijetu u kojem se ravnopravno natječu cure i dečki. A među najpoznatijim navijačima svijeta su i predsjednici SAD-a Dwight D. Eisenhower, Franklin Roosevelt i Ronald Reagan, te glumac Jimmy Stewart i glumice Sandra Bullock, Kirstie Alley, Halle Berry, ali i pjevačica Madonna.

Županija Zapadnohercegovačka plodno je tlo za cheerleading talente. Osim što su u zadnje četiri godine navijači Širokog Brijega, Posušja i Gruda među prva tri na državnom prvenstvu, dok je Široki Brijeg na postolju i na europskim turnirima, a Grude četvrte u Europi, nekoliko talenata iz iste županije ima ponudu za stipendije od sveučilišta iz Amerike.

Cheerleading je sport sa stogodišnjom tradicijom kako u Americi tako i u ostatku svijeta, a Bosna i Hercegovina ima pomalo neočekivan razvoj koji cijeni kako Europski tako i Svjetski Cheerleading savez. Jer u pet godina postojanja učinili su puno, a zemlja su bez adekvatnih uvjeta za treniranje.

Na sportskim manifestacijama u Širokom Brijegu, Grudama i Posušju ovo ljeto nastupali su navijači i navijačice, te u sva tri grada svojim akrobacijama oduševili sve prisutne. Što je sigurno i jedan od razloga da je upravo u Županiji Zapadnohercegovačkoj najviše porastao broj na upisima za novu sezonu.

Domaćin državnog prvenstva iduće godine (20. oužjka 2016. godine) su Grude. Prvenstvo će se održati pod pokroviteljstvom Općine Grude, a titulu cheerleading prvaka šestu godinu zaredom brani Hrvatski plesni klub Široki. Očekuje se preko 700 navijača i navijačica u Grudama. Prva dva mjesta na državnom prvenstvu u Grudama, vode na Europsko prvenstvo u Austriju.

Kroz mjesec rujan su upisi za novu sezonu u svim gradovima diljem Bosne i Hercegovine. Cheerleading je najatraktivniji sport na svijetu koji objedinjuje dizanja, akrobacije, piramide, bacanja i navijanje. A u ovoj sport upisuje se čak od 2 ipol do 3 godine najmanje. Svi zainteresirani informacije mogu pronaći na službenim web stranicama klubova.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.