U zajedničkoj akciji BiH i Njemačke uhićeni hakeri u Živinicama

U okviru međunarodne akcije “Cryptus”, koja se uz najveće mjere sigurnosti i tajnosti, provodila u proteklih nekoliko dana, lišene su slobode dvije osumnjičene osobe, na području Živinica. Aktivnosti u Njemačkoj i drugim zemljama EU obuhvatile su više desetaka pretresa osumnjičenih osoba, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U najvećoj operativnoj tajnosti i povjerljivosti, u proteklih nekoliko dana provedena je koordinirana akcija partnerskih institucija BiH i Njemačke, u borbi protiv uvezane mreže počinitelja kaznenih djela, na području dviju zemalja, koji se za činjenje kaznenih djela i kriminalnih aktivnosti koriste najsuvremenijim kompjuterskim tehnologijama.

Na terenu se nalazio istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji je koordinirao zajednički rad policijskih službenika MUP-a RS-a i Federalne uprave policije, a u provođenju aktivnosti podršku su pružali i operativci OSA-e BiH.

Nakon višemjesečne specijalističke istrage, u BiH su na području Živinica uhićeni osumnjičeni Asmir Mulaj, rođen 1988. godine, u mjestu Istok, Srbija, državljanin BiH i Kenad Muminović, rođen 1990. u Užicu, državljanin BiH.

Usporedno s uhićenjima izvršeni su pretresi stanova, objekata, garaža i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni.

U pretresima je pronađena određena sofisticirana kompjuterska oprema, kao i određena količina droga.

Navedeni su osumnjičeni za sudjelovanje u radu ilegalnog internet servisa, koji je korišten za izvršenje većeg broja kaznenih djela, kao i pružanje infrastrukture za izvršenje kaznenih djela (ilegalna kupovina i prodaja opojnih droga, oružja i drugih nedozvoljenih sredstava, podataka o bankovnim karticama i sredstvima plaćanja, kao i podataka o osobnim dokumentima i ispravama i druga kaznena djela).

Uhićene osobe, osumnjičene su za kaznena djela: organizirani kriminal, pranje novca, neovlašteni promet droga, krivotvorenje kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje i krivotvorenje isprave.

Organizirana kriminalna skupina je, prema prikupljenim dokazima, djelovala na području Njemačke, BiH, Austrije, Švicarske i drugih područja na kojima se govori njemački jezik.

Nakon uhićenja poduzete su aktivnosti sprječavanja uništavanja dokaza i osiguranja nazočnosti osumnjičenih na kompjuterskom sustavu, kako bi se prikupili dokazi, kao i pretres digitalnih nosača podataka, hard diskova, USB memorija i ostale računarske opreme, te sprječavanje automatskog uništavanja i enkripcije podataka.

Ova operacija, predstavlja jednu od najvećih dosadašnjih istraga kompjuterskog kriminala u BiH i regiji, u koju su uz predstavnike Tužiteljstva BiH bili uključeni i policijski djelatnici specijalizirani za kompjuterski i visokotehnološki kriminal iz MUP-a RS-a i Federalne uprave policije, a na temelju odobrenja međunarodne pravne pomoći, bili su nazočni i i eksperti za kompjuterski kriminal iz Njemačke.

Na području Njemačke i EU, provedena je akcija koja je obuhvatila više desetaka osoba, za koje su prikupljeni dokazi da su sudjelovale u nelegalnim i kriminogenim aktivnostima putem interneta.

Tužiteljstvo BiH i partnerske agencije u BiH, ostvaruju suradnju s institucijama u zemljama Europske unije i cijelog svijeta u borbi protiv teških oblika visokotehnološkog i međunarodnog kriminala i ta suradnja će se nastaviti, jer borba protiv ove vrste kriminala zahtijeva brzu i kontinuiranu međunarodnu suradnju agencija za provođenje zakona.

(Fena)

Komentiraj: