U središtu Širokog Brijega održana pokazna vježba pružanja prve pomoći

Pokazna vježba pružanja prve pomoći u suorganizaciji Crvenoga križa Županije Zapadnohercegovačke i Doma zdravlja Široki Brijeg održana je u subotu u središtu Širokog Brijega.

Pokazna vježba na Trgu širokobrijeških žrtava organizirana je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći kojeg Međunarodna federacija društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) obilježava još od 2000. godine. Ovogodišnje obilježavanje odvijalo se pod sloganom “Prvi odgovor u nesrećama na cesti“.

Cilj ove pokazne vježbe bio je podići svijest o važnosti prve pomoći jer ona spašava živote, izjavio je Josip Zelenika, predsjednik Crvenog križa Županije Zapadnohercegovačke.

Učenici Druge osnovne škole Široki Brijeg kao pobjednici Županijskog natjecanja iz prve pomoći pokazali su svoje umijeće u pružanju prve pomoći, skupa s volonterima Crvenog križa ŽZH te pripadnicima tima Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Široki Brijeg.

Pokazna vježba prikazala je unesrećene u težoj prometnoj nesreći, kojima pokušavaju pomoći prve osobe koje su stigle na mjesto prometne nesreće, a zatim i brzu intervenciju tima Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Široki Brijeg.

Znanje pružanja prve pomoći spašava živote

Naši volonteri sve više shvaćaju važnost pružanja prve pomoći, a nadamo se da će se i građani još više truditi i učiti o pružanju prve pomoći. U svakom slučaju, ukoliko nas kontaktiraju, mogu proći obuku općinskih ili gradskoga Crvenog križa, dodao je Zelenika.

Zelenika je napomenuo i da se tijekom ove godine planira organizirati besplatna obuka u pružanju prve pomoći te da će tada biti i veći interes.

Osim pokazne vježbe, građani su mogli popuniti i testove kojima su provjeravali svoje znanje iz prve pomoći.

Od 13 do 14 sati u sklopu ove akcije policijski službenici PU Široki Brijeg zaustavljali su vozače i svima onima koji u vozilu nisu imali kutiju prve pomoći Crveni križ ŽZH i njegovi volonteri dijelili su kutije, bez kazni zbog nesavjesnosti vozača.

(www.jabuka.tv)