U Srbiji u jednom danu broj zaraženih koronavirusom spao za 4.000

U jednom danu u Srbiji je broj zaraženih koronavirusom smanjen 10 puta.

Iz stručnog stožera imaju objašnjenje kako je preko noći korona praktički nestala kod više od 4.000 zaraženih, prenosi N1.

To su zaraženi koji su otpušteni s jedinim negativnim nalazom, a prošlo je 28 dana, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolozi upozoravaju da je ipak te pacijente trebalo još jednom testirati kako bi svi bili sigurni da kod njih virusa više nema.

Jasno je da oni nisu tijekom 24 sata testirani i dobili negativan nalaz, nego su oni otpisani potezom pera, to je administrativna odluka, smatra epidemiolog Zoran Radovanović.

Osim zdravstvenih objašnjenja, ova računica ima i drugu dimenziju. Za ulazak u Crnu Goru, na primjer, potrebno je da zemlja iz koje građani ulaze ima manje od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Taj kriterij sada je postignut.

Sad su se stekli uvjeti za otvaranje granice prema Srbiji, dobro, pozdravljam tu vijest, ja sam znala da će se steći uvjeti zato što je to važno za njihov turizam, a i zato što ti uvjeti koji su bili postavljeni, odnosno razlog toga da ne otvaraju granice za građane Republike Srbije je bio potpuno politički nije imao nikakve veze sa zdravstvom i rekli smo da će se uskoro steći uvjeti i eto ako su se sad stekli meni je baš drago, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

Rast broja zaraženih

Posljednjih nekoliko dana u Srbiji se ipak povećava broj zaraženih. Simptomi kod oboljelih jesu slabiji, ali epidemiolog Radovanović upozorava da virus nije oslabio, samo mu je teže da nađe novog domaćina.

Ta silazna krivulja epidemije je u fazi stagnacije s velikim oscilacijama. To je s jedne strane rezultat opuštanja, a s druge pomalo nejasnih i kontradiktornih poruka koje nam stižu iz kriznog stožera, kaže Radovanović.

Iz kriznog stožera stiže informacija da su novooboljeli od koronavirusa uglavnom pacijenti bez simptoma.

Potencijal za novo razbuktavanje epidemije postoji dokle god imamo osjetljivu populaciju, trenutno postoje “džepovi” u kojima se otkrivaju zaraženi, uglavnom bez simptoma, kaže imunolog Srđa Janković.

U dva studentska doma gdje su se javili oboljeli to su nova žarišta, isto u sportskom centru gdje je oboljelo nekoliko sportaša, kaže Radovanović.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Srpska posla. Sada imaju 226 aktivnih slučajeva a samo u zadnja tri dana 252 novooboljela. To znači da Srbi od korone ozdravljaju u prosjeku za 2 i pol dana dok u ostatku svijeta oporavak prosječno traje oko 30 dana

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.