Umirovljeni hrvatski generali uputili otvoreno pismo javnosti – Jabuka.tv

Umirovljeni hrvatski generali uputili otvoreno pismo javnosti

Skupina od 16 umirovljenih generala Hrvatske vojske uputila je pismo javnosti, u kojem navodi da “nije shvatljivo” ponašanje političkih garnitura u slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj u odnosu prema žrtvama Drugog svjetskog rata, poraća i komunističkog sustava.

Kako se navodi u opširnom pismu umirovljenih generala, kosti žrtava i danas počivaju u znanim i neznanim bezdanima, jamama, tenkovskim rovovima… Od Slovenije, Hrvatske, BiH, Vojvodine, Srbije, do Makedonije.

Posvuda Jazovke, Macelji, Hude Jame, masovne grobnice čak i u središtu Zagreba i okolici…

U pismu koje je medijima poslao Ivan Tolj ističe se kako se nitko nikada nije ispričao za masovne zločine. Generali potpisnici se ne čude što to nije učinjeno u doba “zločinačkog, komunističkog sustava bivše tvorevine FNRJ, SFRJ”, ali “nije shvatljivo ponašanje političkih garnitura u slobodnoj, samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj”.

Potomci žrtava, navode generali, “još uvijek nisu doživjeli da čuju riječ: Oprostite. Nisu doživjeli da se strašni zločini istraže, bez obzira na to tko ih je počinio i bez obzira na to jesu li u pitanju Jasenovac, Macelj, Huda Jama i ostala silna stratišta i gubilišta, bez obzira radilo se tu o crnima ili crvenima, o komunistima ili nacistima ili fašistima!”

Kritizirali Beljaka

Za izjavu čelnika HSS-a Kreše Beljaka, koji žali što ”oslobodioci”, kosovci i udbaši nisu bili temeljitiji, ocjenjuju da “ta grozna izjava nije izgovorena čak ni u bivšoj državi”.

U povodu presude Visokog prekršajnog suda, generali navode kako je poznato da se radi o udarnoj pjesmi iz Domovinskoga rata koja je na početku velikosrpske, jugokomunističke agresije hrabrila goloruke branitelje. Nakon presude Visokog prekršajnog suda ocjenjuju kako se “promptno, nikada brže” oglasio Ustavni sud “koji nas je “podučio” da je pozdrav “Za dom spremni” iz NDH, da je ustaški i nije u skladu s Ustavom”. “Bilo bi zanimljivo upitati taj Sud, je li pozdrav “Smrt fašizmu, sloboda narodu”, koji u svojoj naravi poziva na ubijanje, protuustavan i je li možda sličan ili isti kao fašistički, nacistički, budući da su pod tim pozdravom počinjeni silni zločini nad nevinim ljudima?, navodi se u pismu.

Generali navode i da se u Domovinskome ratu nije pitalo “na čijoj su strani bili naši očevi i djedovi u 2. svjetskome ratu”. Ističu da su Hrvatsku, ponosnu i slobodnu, predali u ruke političara. “Nismo im predali priče o partizanima i ustašama! Ta smo poglavlja iz naše povijesti ostavili iza sebe. A oni su, osobito, oni koji su naslijedili Tuđmana, na kormilu države, ponovno otkopali rovove, puni žara i zanosa u traženju ‘ustaških zmija’. Iza 2000. sustavnom detuđmanizacijom s ciljem dekroatiziranja, kompromitirali su tu veliku i plemenitu ideju nacionalnoga pomirenja!, ocjenjuju generali.

Traže od mjerodavnih odgovore na egzistencijalna pitanja, a ne političke, birokratske fraze i floskule. Dodaju da u dublje povijesne rasprave ne žele i neće ulaziti, “kao i što nećemo ni nasjedati ustaškim, kosovskim, udbaškim, partizanskim i drugim antihrvatskim pričama”, prenosi Index.hr.

Kao potpisnici pisma, osim generala Tolja, navedeni su generali Ivan Kapular, Andrija Hebrang, Josip Ćuletić, Željko Šiljeg, Žarko Tole, Marinko Krešić, Mile Ćuk, Ljubo Ćesić Rojs, Zlatan Mijo Jelić, Rahim Ademi, Miljenko Galić, Živko Budimir, Blago Dujmović, admiral Davor Domazet Lošo i stožerni brigadir Rajko Dumančić.

(www.jabuka.tv/ FOTO: Pixsell)


16 komentara

 • Trecina ovih generala nema srednji skolu redovno zavrsenu. A dvije trecine su ratni profiteri i prve crte nisu vidjeli…Kako su ovi pojedinci dosli do cina generala i svih privilegija koje uzivaju je nalik na ove jugo komunisticke pacove koji te privilegije uzivaju vec 75 god i jos ih ima na desetine tisuca.. samo jos komunjare i ovi antifasisti prezivljavaju i dobro im u RH i BiH. Zato sto su na vlasgi djeca i unuci sljedbenika tog totalitarnog zloglasnog rezima komunizma. Ali i medu ovim potpisnicima ima svega a najmanje casnih i postenih generala.. Lopina i profitera najvise..

  • Pitao bih ovoga komentatora s vrha smeta li mu što NIKAKVE škole nisu imali Titini zločinački generali Koča Popović, Kosta Nađ, Peko Dapčević, Đoko Jovanić, Ivan Gošnjak, Franjo Herljević, Omer Mrgan. Kod dodjele generalskih (i drugih činova) škola nije jedini kriterij. Naravno da vojne škole nisu imali Blago Zadro, Marko Babić, Andrija Matijaš, Stanko Sopta, Mijo Jelić, Ljubo Ćesić Rojs, Andrija Hebrang, Miljenko Lasić, Dario Kordić, Đuro Matuzović i mnogi drugi (Govorim napamet, možda je neki od njih i imao školu), ali svi su oni “prošli školu” u rovovima i s puškom u ruci, borećio se za Domovinu. Na isti način generalske i niže činove stječu oni koji služe u američkoj, ruskoj, turskoj ili bilo kojoj drugoj vojsci na svijetu (uz one koji činove stječu u vojsci). Zato bih molio gornjeg krkana da ne kaki. Nije uopće pametan koliko misli da jeste

   • Za koju Domovinu? Koju to Domovinu, mi Hrvati u BiH imamo? Žali Bože naivno izgubljenih života, u grobovima se okreću kada vide da su se borili za ovaj Uhljebistan!
    Možda cijela tragedija ove situacije i jeste u tome što ova nabrojana “gospoda” nisu imali škole. Ako su bili sposobni vojskovođe, kao što su naši današnji lideri sposobni, onda me i ne čudi što smo danas, 30 godina nakon rata, u 10 puta goroj poziciji u BiH, nego prije rata!
    Najmanje su činova dobili oni koji su ih zaslužili, na žalost. Većina ovih su generali poslije bitke!

  • To je tvoje mišljenje o navedenim generalima.
   OK
   Vidim dobro ih popljuva
   Koji je tvoj prijedlog.
   Reci.
   Tastatura ratnik

 • Čin ranga generala je pandan redovnom profesoru na Sveučilištu u RH. Gledajući samo sa toga stanovišta, jedini koji odgovara naobrazbi je Hebrang, ali se pitam temeljem čega je on dobio čin generala? Za ostale znamo da su bili vozači visoko rangiranih političara ili njihovi tjelesni čuvari pa su im dodijeljivali činove kapom i šakom. Drugima koji su bili u ratu i ekspresno dobivali dužnosti i činove bez čak temeljne naobrazbe iz srednje škole, trebalo je omogućiti nastavak školovanja, naobrazbe i mogućnost stjecanja diplome iz neke vojne znanosti, a ne poput Rojsa dati mu diplomu dipl. ing. prometa sa Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, a jedina sličnost je što čovjek ima A,B,C i D klasu vozačkog ispita, a i to je polagao kao kondukter u Croatiabusu. Zašto danas imamo masu nezbrinutih, razvojačenih i zaboravljenih branitelja koji nemaju kruha, a dali su svojih pet godina života i mladosti u rovovima širom RH i BiH, jer ipak je to bila jedinstvena fronta protiv istih agresora? Politika naštancala svakoj šuši u pozadini čin, “orden”, lažnu invalidninu, povoljno umirovljenje, stan za njih nekoliko tisuća, pa za bojovnike iz rovova nije ostalo ništa. Kako bi prikrili ovu kriminalnu rabotu izmislili su u RH i BiH preko milijun branitelja. Da ih je bilo milijun, moglo se za deset dana “doručkovati u Beogradu”. Kriju se i danas grobišta genocida nad narodom Hrvata poslije Drugoga svjetskoga rata i ne dozvoljava se otkopavanje nevino pobijenog naroda, ne dozvoljava se održavanje svete mise za nevino pobijeni narod Hrvata. Dosta je više terora politike bivših komunističkih režima čiji protagonisti su kp hdz i kp sdp.

 • A ovaj anonimac ljevičarski nastrojen ,šta ti imaš i šačica tvojih istomišljenika proti branitelja generala ,jer ove generalo je iznjedrio domovinski rat i branitelji a svaka vojska ima svoju piramidu i hijerarhiju jer zločinačka JNA u njoj su 90% bili Srbi i mi smo stvorili RH i obranili hrvatske prostore u BiH i sam sam bio branitelj ,a vi što ste zločesti pišajte na ćaću jer vas nije naučio vrijednostima

 • Kako to generale ne zanima tko je najviše opljačkao u krimi prevorbi HR od 1990. – 2020. Godine i raselio više od 400 Tisuća Hrvata ? Kako ne prozivaju imenom prezimenom tajkune i pajdaše im političare iz raznih afera ? Kako generali ne pitaju gdje su uništene tvornice i ne tražu da se pokradeno vrati HR Državi a lopovi kazne nakon što im se uzme sve što su pokrali ? Jer bi trebali u 80 % slučajeva prozivati svoje velike HDZ Pajdaše .. Pjuvaju svi po Titu, Komunizmu itd a iste stvari rade kao Tito i PARTIJA..

 • U istu recenicu stavit pokojne Blagu Zadru i Andriju Matijasa Pauka sa ovim ostalima je velika sramota i jos vece neznanje…..

 • Crveni orbunaški Splite nestaješ od droge a glavni bossovi i dileri dica i unučad srbo-crnogorskih-muslimanskih milicajaca ,oficira zločinačke jna ,krepaj ti a ne hrvatska mladež Splita

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.