U RS-u od 1,5 milijardi ostalo 12 milijuna

Dugo vremena samo se moglo nagađati koliko ima novca na posebnom računu Vlade Republike Srpske na koji se slijevao novac od privatizacija.

Unatoč ogromnim naporima i traženjima oporbe da se otkrije koliko je novca potrošeno s tog računa, predsjednik Republike Srpske držao je to kao strogo čuvanu tajnu.

Ipak u javnosti se pojavila informacija da se na posebnom escrow računu na koji se prikupljaju prihodi od privatizacije i sukcesije Republike Srpske s 30. lipnja ove godine nalazilo samo 12,8 milijuna KM.

Objavio je to portal CAPITAL.ba koji je naveo kako Vlada RS-a na escrow račun mora vratiti pozajmljenih 122,2 milijuna KM.

Najveći iznos je 70 milijuna KM uzetih odlukama Vlade za izmirenje tekućih proračunskih obveza. Zatim 17 milijuna KM za rekonstrukciju nove bolnice u Bijeljini, 14,5 milijuna zajma za Fond zdravstvenog sustava, 14,5 milijuna pozajmljenih Robnim rezervama RS-a, te 4,5 milijuna za izmirenje preostalih obveza Rafinerije nafte Brod. Vlada nema obvezu vratiti sav uzeti novac s escrow računa.

Na primjer, samo ove godine bilo je uzetih tri milijuna KM za dokapitalizaciju poduzeća Nikola Tesla , kao i 9,4 milijuna KM po projektima iz Razvojnog programa RS-a.

Na escrow računu 2007. godine uplaćeno je 646 milijuna eura od prodaje Telekoma Srpske, kao i prihod od prodaje Rafinerije nafte Brod, ali i ostalih državnih poduzeća.
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.