U Sarajevu se pojavile lažne kovanice od 2 KM!

Nisam obratio pažnju kada mi je taksist vratio kusur, tek sutradan, kada sam htio da platim robu u prodavaonici i izvadio sitno 2 KM, prodavačica je posumnjala da sam joj dao lažnu kovanicu. Odnio sam je u banku i, zaista, tamo su mi potvrdili da u ruci imam lažnjak od 2 KM“, ispričao je za DEPO Portal građanin koji je sasvim slučajno otkrio da je dobio kusur u krivotvorenome novcu.

Za sada nije poznato da li Sarajevom kruže i lažnjaci u vrijednosti od jedne i pet KM, ali se građani upozoravaju da obrate pažnju kada preuzimaju kusur.

Kako je riječ o sitnom novcu, njegova krivotvorenost teže se otkriva, s obzirom da se kovanice rijetko provjeravaju prilikom kupovanja i plaćanja.
Lažna kovanica je bljeđa, pomalo nepravilnog oblika i prilično nečitka.

Međutim, kada je držite u ruci te se pojedinosti ne vide tako jasno, ali se golim okom može uočiti da je kovanica znatno lakša od prave, malo tanja je, pa čak i nešto manja od originala.

Građani se također mole da ukoliko uoče ili posumnjaju da u rukama imaju lažni novac, isti provjere u prvoj banci i prijave osobu ili mjesto gdje su ga dobili.Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.