MMF zadovoljan dosadašnjim napretkom BiH

Misija međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zadovoljna je dosadašnjim razgovorima s predstavnicima entitetske i državne razine vlasti, kao i napretkom koji je iskazan u posljednje vrijeme, a koji se odnosi na znake oporavka gospodarstva, povećanja proizvodnje i stope izvoza.

Ovo je rezime današnjeg susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande s izaslanstvom MMF-a na čijem čelu je šef Misije MMF-a za BiH Ron van Rooden.

Bevanda je u izjavama za medije upriličenim nakon susreta kazao da je Misija konstatirala da je veliki dio ciljeva zacrtanih u lipnju 2013. ispunjen i ispoštovan.

”Fokusirali smo se i na ono što predstavlja određene fiskalne rizike i na razdoblje koji dolazi, s akcentom na pitanje šta je to što državne vlasti trebaju izvršiti.

Napravili smo inventuru i locirali ono što je potencijalni rizik, a odnosi se na entitetske vlasti. Nadam se da će u narednom razdoblju kroz rad Misije i entitetskih vlasti doći do otklanjanja tih rizika”, rekao je Bevanda.

Misiju i njenog voditelja je informirao o situaciji kada je u pitanju globalni fiskalni okvir te izrazio iskrenu nadu da će on već sljedeće sedmice biti usvojen, a što će otvoriti prostor za usvajanje okvirnog proračuna na nivou države.

Van Rooden je ponovio da je zadovoljan do sada urađenim, ali i naglasio da je pred BiH još mnogo izazova.

”Izvršenje ciljeva postavljenih u sklopu stand-by aranžmana je veoma dobro proteklo u oba entiteta, a prilično dobro napreduju i reforme u okviru programa. Ekonomija pokazuje znake oporavka, a i povećana je industrijska proizvodnja. Ipak, pred nama su značajni izazovi, posebno kada je u pitanju izvršenje proračuna za 2013. i planiranje onih za 2014.”, istaknu je Van Rooden.

Dodao je da, nažalost, oporavak gospodarstva nisu pratili prihodi tako da je došlo do deficita u proračunima.

”U ovom trenutku neće biti lako ispuniti ciljeve koji su zacrtani za kraj godine te bi entiteti trebali preduzeti mjere poravnanja u tom smislu. Mi istovremeno razgovaramo i o mogućim mjerama koje bi dovele do poboljšanja naplate poreza na razini entiteta i BiH”, naglasio je.

Podsjetio je da je 2014. izborna godina, a da rad na izradi proračuna za 2014. još nije u potpunosti počeo.

”Moramo osigurati da ono što su vlade uspjele uštedjeti tijekom fiskalne konsolidacije ne bude izgubljeno tijekom naredne godine”, zaključio je Van Rooden.

Izaslanstvo MMF-a će sljedećeg tjedna nastaviti razgovore s vladama na svim razinama.

(FENA)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.