U planu prenamjena prostora obiteljske medicine DZ Ljubuški

U Domu zdravlja Ljubuški aktualna je i u praktičnoj provedbi cjelovita i potpuna rekonstrukcija unutarnjeg i dijelom vanjskog prostora.

Napravljeno je idejno rješenje preuređenja cijele zgrade, cjelokupnog Doma zdravlja i sada se plan provodi i odrađuje u etapama, piše Večernji list BiH.

Odradili smo dvije faze tog projekta, za treću smo završili pripremne radnje i upravo je počela praktična provedba. Pretprošle godine preuredili smo prostor pedijatrije, u kojem smo uspostavili nove prostorije za logopeda i defektologa, koji su bili u Centru za mentalno zdravlje, a sad su u neposrednoj blizini Pedijatrije.

Na katu glavne zgrade Doma zdravlja ranije smo uredili prostorije za Odjel interne medicine, dermatovenerologije i oftalmologije i oni su se iz prizemlja tu premjestili. Rekonstruirali smo i Odjel laboratorija i sanitarne čvorove, sada nam je na redu ta treća etapa, a riječ je o preuređenju prostorija obiteljske medicine, koja će prijeći u nove prostore. Završen je postupak javne nabave, odabran je izvođač radova i radovi su počeli prije nekoliko tjedana.

Odjel obiteljske medicine premjestit ćemo tamo gdje je bio Odjel interne medicine i dermatologija, a sadašnje ordinacije i ukupni prostor obiteljske medicine planiramo u budućnosti preurediti i prenamijeniti za Hitnu službu. Cilj nam je na Odjelu obiteljske medicine dobiti veći prostor za medicinske intervencije i EKG kabinet koji dosad nismo imali, objašnjava dr. Ivan Landeka, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški.

Glavni ulaz neće više biti gdje je desetljećima bio, nego će se premjestiti na suprotnu, sjevernu stranu zgrade, a sadašnji ulaz će ostati samo za potrebe Hitne.

Dr. Ivan Landeka

Cilj nam je da s jednog mjesta imamo jedan glavni ulaz u Dom zdravlja i da s tog glavnog ulaza mogu biti komunikacije sa svim odjelima, da nema izlazaka i ulazaka u zgradu za različite zdravstvene usluge, kao sada. To je projekt koji će sigurno trajati još neko vrijeme, mi, u skladu s dostupnim financijskim sredstvima, idemo i realiziramo fazu po fazu. U prostoru gdje je uprava Doma zdravlja u ovoj godini planiramo radove od uređenja pročelja (fasade) do unutarnje rekonstrukcije. U prostoru gdje je prije bila ljekarna planiramo urediti višenamjensku dvoranu za sastanke, stručna predavanja, edukacije, najavljuje dr. Landeka.

Uz potrebe i projekte vezane uz zgradu Doma zdravlja, postoji i vrlo važna zadaća koja se odnosi na ambulantu u Vitini.

Izradili smo elaborat statičke stabilnosti zgrade na Građevinskom fakultetu u Mostaru, predloženo nam je rješenje da se zgrada dodatno učvrsti, a u podrumu imamo problem s vodom. Osigurali smo financijska sredstva od Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽZH-a, raspisali smo natječaj prošle godine. Nažalost, nitko od ponuđača nije se javio, građevinske tvrtke nisu zainteresirane jer je problem dosta složen, kaže dr. Landeka.

Financijska sredstva za unutarnju rekonstrukciju Odjela obiteljske medicine osigurana su u financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽZH-a za 2023. Ukupna svota na godišnjoj razini kreće se od 250 do 270 tisuća KM. 

Već treću godinu zaredom u proračunu ŽZH-a na stavci županijskog Ministarstva zdravstva osigurana su financijska sredstva za unaprjeđenje i razvoj primarne zdravstvene zaštite.

Ukupna financijska sredstva za 2024. na toj stavci za četiri doma zdravlja planirana su u iznosu od 400.000 KM i znatno je povećanje u odnosu na prošlu godinu, zaključuje dr. Landeka.

Ljubuški: Više od 150 građana izmjerilo tlak i šećer, rezultati poražavajući

(www.jabuka.tv | Foto: Dom zdravlja Ljubuški)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.