Na sastanku Trojke, HDZ-a i SNSD-a dogovoreno – ništa

U Sarajevu je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ponedjeljak održan sastanak lidera Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je, nakon sastanka, izjavio kako ništa nisu konkretno dogovorili i da nije bilo moguće dogovoriti se jer raniji dogovori nisu ispoštovani.

Smatra da današnji sastanak nije završen i da će u narednih sedam nastaviti razgovarati.

Razgovarali smo o dogovorenim i nezavršenim pitanjima koja su i ranije bila na dnevnom redu, a jedno od tih pitanja je Proračun BiH. Razgovarano je i o Izbornom zakonu BiH. S naše strane mi ne možemo da ga prihvatimo na ovaj način, kazao je Dodik na konferenciji za medije nakon sastanka.

Izmjene u SIP-u i Lagumdžija

Potencirao je izmjene u Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH, jer, po njegovom objašnjenju, postoje formalno pravni uvjeti za to.

Treće pitanje je bilo Plan rasta vezano za projekte EU. Treba reći da smo sudjelovali u ime RS na razini premijera. Od 113 reformi dogovoreno je njih 110. Preostale tri za nas su teške i neprihvatljive. Jedna od njih je da se odustane od veta na razini BiH. Na to mi nećemo pristati, to je za nas neprihvatljivo, to je pitanje Ustava, a ne reforme, naglasio je Dodik.

Kazao je i to da Narodna skupština RS traži odgovornost za istup veleposlanika u UN-u Zlatka Lagumdžije koji je pokrenuo pitanje usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, što je, po njegovom mišljenju „podvala“, te da poslije eventualnog donošenja rezolucije, „mnoge će stvari u BiH biti teško dogovoriti“

Nakon sastanka obratila se i Željka Cvijanović koja smatra da su današnji, ali i slični sastanci, bili neuspješni jer, po njenim riječima, se ne realizira ono što je dogovoreno.

Mislim da stranke koje žele ozbiljno vršiti vlast moraju imati politički potencijal, da ono što dogovore da to provedu do kraja. Mislim da smo u stalnom deficitu jer nemamo partnere koji mogu to uraditi, kazala je ona.

Iako su entitetske vlade razgovarale o Planu rasta, smatra da ne treba gubiti dodatno vrijeme.

Nikšić: Nikada nećemo prijeći crvenu liniju

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić izjavio je također nakon sastanka stranaka partnera na razini BiH, da sastanak nije završen i da će biti nastavljen.

Nismo spremni, i ne treba nitko strahovati da ćemo ikada prijeći crvenu liniju koja će biti protiv interesa države BiH, i svih građana u BiH i onih u Federaciji i u RS-u, poručio je Nikšić.

Velika je stvar, da smo dobili otvaranje pregovora za članstvo u EU, velika je stvar da smo od 113 dogovorili 110 mjera iz Plana reformi, kazao je Nikšić i dodao da tri mjere nisu usvojene ali su važne, kao što je važno pokazati da država može funkcionirati kada se usvoji Proračun institucija BiH.

Odao je priznanje timu koji je radio na čelu sa predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i koji su, kako je kazao „napravili lavovski posao primicanja stavova i ovog dogovaranja“.

Lider SDP-a je podcrtao da su spremni na kompromis koji je u interesu građana, države, ali da ne postoji cijena koju su spremni platiti ukoliko su interesi države BiH i njenih građana ugroženi.

Naravno, dodao je, naši partneri iz RS-a imaju drugačije viđenje. Nikšić je podsjetio da kompromis podrazumijeva „da svi nešto popuste i nešto dogovore, jer, ako nismo spremni na to, onda kompromisa nema“.

Ovaj sastanak nije završen, tako smo se dogovorili, već ćemo u narednom razdoblju ponovno se dogovoriti kada ćemo razgovarati, do tada da svatko od nas razmisli o stvarima koje su bile na stolu, kazao je Nikšić.

Nismo spremni, još jednom je podvukao, i ne treba nitko strahovati da ćemo ikada prijeći crvenu liniju koja će biti protiv interesa države BiH, i njenih građana, a crvena linija je – Ustavni sud BiH, Sud BiH, Proračun BiH.

(Fena)

2 komentara

  • Bgt je im i lipo.Ništa ne rade nema odgovornosti pare cure dolaze sa svih strana.Ne mislim u državu da dolaze nego u njihove džepove iz državnih firma i institucija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.