U nedjelju svečano otvaranje spomen-obilježja poginulima u Tepčićima

U nedjelju, 11. lipnja u 19:30 sati u svetištu sv. Ante Padovanskog Ploče-Tepčići bit će upriličeno svečano otvorenje spomen-obilježja svim poginulima, stradalima i nestalima u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinsko-obrambenom ratu iz župe Ploče-Tepčići te pripadnicima 4. Gardijske brigade Hrvatske vojske „Pauci“ i 10. Topničko-raketnog puka HVO Široki Brijeg stradalima na području župe Ploče-Tepčići.

Iz župe sv. Ante Padovasnskog Ploče-Tepčići (naselja Vidovići, Tepčići, Dobro Selo i Slipčići) tijekom Drugog svjetskog rata i poraća stradalo je 280 Hrvata-katolika; u Domovinskom-obrambenom ratu što izravno što od posljedica rata stradale su 22 osobe; njima se pridodaju 4 pripadnika Četvrte gardijske brigade HV „Pauci“ i 1 pripadnik 10. Topničko-raketnog puka HVO Široki Brijeg, kao i 3 franjevaca-župnika mučenika i uznika.

Idejni projekt izradila je dipl. ing. arh. gđa Dajana Šaravanja. U središtu spomen-obilježja nalazi se veliki bijeli križ s kružnim podnožjem, a u polukrugu uz križ su četiri kubusa s ispisanim imenima stradalih iz četiri naselja župe Ploče-Tepčići; na kosom položenom dijelu spomenika nalazi se ploča s imenima poginulih gardista i pripadnika HVO-a.

U kombinaciji kamena i zelenila spomen-obilježje ostavlja dojam lijepo i skladno uređenog parka; a kvalitetno postavljena rasvjeta oživljava ovaj spomenik u večernjim satima i daje mu dodatnu ljepotu.

Foto: Općina Čitluk

U sklopu spomenika su i tri jarbola s prepoznatljivim nacionalnim i vjerskim obilježjima. Svojim položajem na blagoj uzvisini i u blizini prometnice te okružen prekrasnim perivojem, spomen-obilježje kao da diše i odiše životom koji nije prestao nego se pobjedonosno nastavlja u ovom i nadolazećim vremenima.

Zaslugom Društva „Ante“ Tepčići, brojnih donatora, fratara i drugih institucija ovaj spomenik ostaje kao otvorena knjiga koja govori o dubokim ranama nastalim kroz povijest, ali i o velikoj snazi vjere i ljubavi ljudi ovoga kraja.

Otvarajući ovaj spomenik zatvaramo jedno poglavlje naše povijesti i ujedno otvaramo novo stranicu koju će ispisivati nadolazeći naraštaji, priopćeno je iz Općine Čitluk.

(www.jabuka.tv | Foto: Općina Čitluk)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.