Razgovor o temi “Hercegovina – nekad i sad” i predstavljanje dvije knjige u Mostaru

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u ponedjeljak, 12. lipnja organizira Razgovor o temi: Hercegovina – nekad i sad i predstavljanje dvije knjige u Galeriji Kraljice Katarine u Mostaru.

Događaj će započeti u 19 sati, a knjige koje će biti predstavljene su: Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak te Hercegovina: geografska, povijesna i statistička studija, priopćeno je iz navedenog ministarstva.

U programu će sudjelovati: prof.dr.sc. Husnija Kamberović, prof.dr.sc. Dijana Pinjuh, doc.dr.sc. Anđelko Vlašić i dr.sc. Fazileta Hafizović te Goran Karanović, moderator i Leo Landika, pijanist.

Knjiga Tragom Evlije Čelebija kroz Hercegovački sandžak, autora Dijane Pinjuh i Anđelka Vlašića, obrađuje putovanje osmanskog putopisca Evlije Čelebija (1611. – 1685. ili kasnije), koji je 1664. godine posjetio Hercegovački sandžak i u svojem Putopisu ostavio brojna svjedočanstva o Hercegovini u drugoj polovici 17. stoljeća.

Knjiga se temelji na dosad neobrađenim informacijama koje se nalaze u rukopisu za koji se smatra da je autograf, odnosno izvorni rukopis Evlijina Putopisa.

Hercegovina: geografska, povijesna i statistička studija, autora Jean-Baptiste Evariste Charles Pricot de Sainte Marie, francuskog konzula u Mostaru u razdoblju od 1870. do 1873. godine, je vrijedna i istraživački utemeljena publikacija koje je, nakon gotovo 150 godina od pariškog, dobila i svoje bosanskohercegovačko izdanja, i to u prijevodu, ali i u izvornom obliku (reprint originalnog izdanja).

Ova Sainte-Mariejeva studija jedno je od prvih znanstvenih djela o (Bosni i) Hercegovini, utemeljeno na onovremenim principima i metodologiji zapadne provijencije, navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

(www.jabuka.tv | Foto: Printscreen)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.