U nedjelju odluka: Izborna šutnja u Hrvatskoj

Hrvatska u nedjelju, 11. siječnja, u drugom krugu bira predsjednika, odnosno predsjednicu države, a subota i nedjelja dani su izborne šutnje. Izborna šutnja počela je s prvim minutama subote, 10. siječnja, i traje do nedjelje, 11. siječnja, do 19 sati.

Vrijeme je to u kojem je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i neslužbenih rezultata izbora. Za to vrijeme ne smiju se objavljivati ni fotografije, izjave ili intervjui kandidata, SDP-ova Ive Josipovića i HDZ-ove Kolinde Grabar-Kitarović, navoditi njihove izjave ili pisana djela.

Za izborne šutnje ne smiju se slati promidžbeni SMS-ovi ili e-mailovi, distribuirati letci u poštanske sandučiće. Zabrana bilo kakve promidžbe odnosi se ne samo na tradicionalne medije, već i na Internet, a Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike da izbornu šutnju poštuju i na društvenim mrežama.

Budući izborna šutnja završava u 19 sati, u nedjelju se neće morati čekati ponoć da bi DIP objavio izborne rezultate. Već od 20 sati DIP će na svojim internetskim stranicama početi objavljivati podatke o prvim privremenim i nepotpunim rezultatima koje će stalno ažurirati.

U nedjelju navečer znat će se, dakle, hoće li Hrvatsku idućih pet godina voditi aktualni predsjednik Josipović ili prva predsjednica Grabar-Kitarović. Josipović je u drugi krug ušao s tijesnom prednošću od 1,5 posto glasova u odnosu na HDZ-ovu kandidatkinju. Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti ima nešto manje od 3,8 milijuna birača, podsjeća Hina.

(Fena)12 komentara

 • Komunjara komunjara komunjara,a sta je bila ova do 91,svi bivsi kradezeovci su bili velike komunjare spartijskim knjizicam,nisu se Prekrstit znali,ta vam prica pali jos kod zatucanih idiota,nek pobjedi demokratia

 • 1. Ivo Josipović je dosljedno cijeli svoj mandat provodio britansku i velikosrpsku strategiju koja je sustavno krivotvorinama pokušala pretvoriti agresiju Srbije, Crne Gore i JNA na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u navodni građanski rat s podijeljenom odgovornošću i krivnjom.
  2. U posjetu Vukovaru zajedno s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem javno je demonstrirao prihvaćanje velikosrpskih krivotvorina o izjednačavanju zločina.
  3. U Dubrovniku je u pozivu za koncert beogradske Filharmonije izdajnički pretvorio agresiju Srbije, Crne Gore i JNA na Dubrovnik u splet nesretnih politika amnestirajući agresore.
  4. U skupštini Bosne i Hercegovine lažno je optužio hrvatsku politiku 90-tih godina za sve zlo u Bosni i Hercegovini.

 • 5. Sklopio je strateško partnerstvo s Velikom Britanijom i prihvatio provoditi britansku politiku u regiji tako da se više brinuo za regiju nego za svoju Hrvatsku.
  6. U Izraelskom Knessetu teško je optužio vlastiti hrvatski narod lažno ustvrdivši da u hrvatskim srcima još uvijek živi ustaška zmija.
  7. Pokušavao je do zadnjeg trenutka povući Hrvatsku tužbu pred Međunarodnim sudom pravde protiv Srbije za učinjeni genocid u Hrvatskoj.
  8. Ivo Josipović bio je politički pokrovitelj djelovanja pete haaške kolone u Hrvatskoj na čelu sa Vesnom Teršelić i Zoranom Pusićem te im je za izdajničko djelovanje dodjeljivao odličja i najveća priznanja čime se objektivno i sam svrstao u petu kolonu.

 • 9. Autoritetom predsjednika Hrvatske zatražio je od Ustavnog suda Republike Hrvatske ocjenu ustavnosti Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije.. Dakle, Ivo Josipović je s najvišeg mjesta vlasti u Hrvatskoj proučio: “Slažem se da vojni sudovi JNA sude i presuđuju hrvatskim braniteljima, slažem se da Srbija aktivira te optužnice.”
  10. Sprječavao je istraživanje i osude komunističkih zločina te je veličao crvenu zvijezdu petokraku kao simbol pravde i slobode čak je tvrdio da je Hrvatsku stvorio Tito i komunisti a da su je hrvatski branitelji samo još jedanput obranili od nasrtaja velikosrpske politike.
  11. Ivo Josipović snosi moralnu i drugu odgovornost što je u Ured Predsjednika uveo kao svoje savjetnike notorne protivnike hrvatske državnosti kao što su Dejan Jović, Budimir Lončar i Darija Šilović Karić.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.