Pripadnici Oružanih snaga BiH priznali sedam krađa

Pripadnici Oružanih snaga BiH Nermin Muslić (23) iz Sarajeva i Enis Mrav (28), rođen u Foči, nastanjen u Sarajevu, koji su uhićeni u utorak, 6. siječnja zbog sumnje da su na području Bihaća počinili šest kaznenih djela razbojništva i tešku krađu na naročito drzak ili opasan način, nakon saslušanja u Tužiteljstvu Unsko-sanske županije, pušteni su na slobodu.

“Uhićeni su u prisustvu nadležnog tužitelja i njihovog odvjetnika u potpunosti priznali da su počinili kaznena djela za koja su osumnjičeni tako da ne postoji nijedna zakonska osnova za podnošenje zahtjeva za određivanje pritvora”, izjavio je za “Dnevni avaz” Adnan Tulić, glasnogovornik Tužiteljstva USŽ te dodao da će istraga protiv ove dvojice pljačkaša veoma brzo biti okončana, a optužnica podignuta.

Ovaj razbojnički dvojac radio je u vojarni u naselju Borići u Bihaću. U jednom trenutku skovali su plan da kradu, a da im kao alibi služi činjenica da su u radnom odnosu u OSBiH. Njihove mete bili su prodajni objekti, koje su pljačkali prijeteći plinskim pištoljem, a oteli su i novčanik jednoj ženi na ulici. Neke od prodavnica pljačkali su više puta.

Pripadnici Ministarstva unutarnjih psolova USŽ identificirali su ih i uhitili nakon skoro pola godine operativnog rada, praćenja, zasjeda, prismotri i navodnih rutinskih kontrola. Istražitelji su, naime, potrošili mnogo vremena prikupljajući sva saznanja o načinu i vremenu izvršenja pljački te izgledu napadača. Pravili su klopke u blizini trgovačkih radnji koje su pljačkane, legitimirali su osobe.

“Jednom prilikom, jedan od dvojice uhićenih stajao je kasno navečer na ulici i, kao, nešto čekao. Kada smo ga pitali što tu radi, objašnjenje mu je bilo neuvjerljivo. Legitimirali smo ga i utvrdili da je Sarajlija i da je zaposlen u OSBiH u Bihaću. Obratili smo pažnju na njega i tako je počelo”, ispričao je izvor ‘Avaza’ iz policije.

Tijekom istrage ustanovljeno je i da su svi razbojnički prepadi i drske krađe izvedeni u vrijeme dok su Mulalić i Mrav bili slobodni u vojarni u Bihaću. Također, ono što je još više upućivalo na to da su oni mogući izvršitelji pljački, kako “Avaz” saznaje, činjenica je da su opljačkane trgovinske radnje bile u neposrednoj blizini stana gdje su oni živjeli u bihaćkom naselju Ozimice 1.

Policajci u civilu su, prateći Mrava i Muslića, ustanovili da su trošili više novca nego što su mogli imati od vojničke plaće, da su posjećivali kockarnice i prilično lagodno živjeli.

Od 24. srpnja prošle godine, kada je izvedeno prvo razbojništvo, pa do uhićenja njih dvojica su izvela šest razbojništava i jednu tešku krađu na naročito drzak način. Većinu pljački počinio je Mrav, dok je Muslić uglavnom čuvao stražu. Napokon su u utorak uhićeni.

“Uprkos svim mjerama koje se provode unutar sistema obrane, neizbježno je da se i u redovima OSBiH pojavljuju pojedinačni slučajevi ovog tipa. Radi preventivnog djelovanja na suzbijanju i sprječavanju ovakvih i sličnih slučajeva, Oružane snage BiH će, kao što su to i do sada činile, nastaviti kontinuiranu suradnju sa policijskim tijelima na svim razinama u BiH”, kazali su u Ministarstvu obrane BiH.

Dodali su da tijekom cijelog slučaja intenzivno surađuju s Tužiteljstvom i MUP-om USŽ.

“Pokrenut je i diciplinski postupak protiv Muslić i Mrava, a u skladu sa Zakonom o službi, udaljeni su i s dužnosti iz OSBiH”, dodali su iz Ministarstva.

Kronologija razbojništava:

– 24. srpnja 2014. opljačkali trgovinsku radnja “Minja Promet” u ulici Dr. Irfana Ljubijankića, iz koje su ukrali oko 2.800 KM,
– 30. kolovoza 2014. opljačkali trgovinsku radnju “Konzum” u naselju Harmani, iz koje su ukrali 1.300 KM,
– 27. rujna 2014. opljačkali trgovinsku radnju “Grand-D” u naselju Ozimice 1, iz koje su ukrali oko 450 KM,
– 28. listopada 2014. opljačkali trgovinsku radnju “Konzum” u naselju Harmani, iz koje su ukrali 700 KM,
– 16. studenog 2014. opljačkali trgovinska radnju “Grand-D” u naselju Ozimice 1 i ukrali 150 KM,
– 20. prosinca opljačkali trgovinsku radnju “Grand-D” u naselju Ozimice 1 i ukrali 400 KM.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.