U Kini je zaustavljeno širenje koronavirusa, ali nije proglašen kraj epidemije

Tvrdnju o navodnom proglašenju kraja epidemije koronavirusa u Kini objavio je Sputnik, a prenijelo preko 120 portala u BiH i regiji. Ipak ta informacija nije točna.

Sputnik Srbija je 29. ožujka objavio članak sa sljedećim naslovom: Kina proglasila kraj epidemije korona

U tekstu članka se, pak, donose izjave kineskog dužnosnika koji je rekao da je zaustavljeno “širenje virusa”, odnosno “širenje epidemije”, ali ne i da je proglašen njen kraj, prenosi portal Raskrinkavanje.ba.

Širenje virusa korona na teritoriju Kine je zaustavljeno, priopćio je službeni predstavnik Odbora za zdravstvena pitanja Mi Feng.

Broj potvrđenih slučajeva infekcije je manji od 3.000. Širenje epidemije na teritoriju Kine je potpuno zaustavljeno, izjavio je na breefingu Mi Feng. Prema posljednjim podacima, u Kini je od početka pandemije bilo registrirano 81.439 slučajeva infekcije koronom, od kojih su 75.448 osobe ozdravile, dok su 3.300 umrle.

Ranije su mediji objavili da je u kineskoj provinciji Hubei (osim u Wuhanu), koja je poznata kao žarište širenja infekcije COVID-19, nakon dva mjeseca obnovljen unutarnji putnički zračni promet.

Dužu verziju istog članka je istog dana objavilo i rusko izdanje Sputnika, uz sljedeći naslov:

Kineska epidemija koronavirusa je završena: Vlasti daju službenu izjavu

U uvodu članka, napisano je sljedeće:

Službeni predstavnik kineskog Odbora za zdravstvena pitanja Mi Feng najavio je kraj epidemije koronavirusa COVID-19 u Kini, prenose RIA Novosti. Mi Feng je rekao da je 28. ožujka broj potvrđenih slučajeva zaraze infekcijom bio manji od tri tisuće. Od početka epidemije koronavirusa u Kini registrirano je oko 82.000 slučajeva infekcije, oporavilo se 75.576 pacijenata, a umrlo je 3.300.

Kina proglasila kraj epidemije COVID-19

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.