Veterinari žele pomoći liječnicima u borbi s koronavirusom – Jabuka.tv

Veterinari žele pomoći liječnicima u borbi s koronavirusom

U više europskih zemalja veterinari se spremaju priteći u pomoć liječnicima koji se bore s epidemijom koronavirusa, preuzimajući na sebe testiranje i trijažu pacijenata, što je dragocjeno za medicinsko osoblje na prvoj crti koje se može baviti bitnim stvarima.

U Francuskoj su vlasti zatražile popis veterinara kako bi se pronašli dragovoljci koji će formirati sanitarni pričuvni sastav. Javilo ih se 5000 od 18.000 koliko ih ima u zemlji.

Znamo pomoći onima koji imaju simptome koronavirusa, napisati povijest bolesti, napraviti trijažu i donijeti odluku, rekao je Bruno Tessier, predsjednik veterinarskog društva Ile-de-Francea (pariško područje).

Zasad smo samo pomogli u materijalu, ali još nismo mobilizirani, dodao je.

Problem je što ne možemo ostaviti svoje ambulante, pa ćemo možda pozvati u pomoć studente, rekao je za France Presse predsjednik Švicarskog veterinarskog društva (SVS) Olivier Glardon.

Češka je otišla malo dalje pa su veterinari u Jihlavi, na jugu zemlje, dobili poziv da testiraju pacijente na koronavirus. Drugi dijelovi zemlje mogli bi ubrzo poći istim putem.

No ovi stručnjaci za liječenje pasa i konja ne mogu obavljati intubaciju ni izravno se baviti najtežim bolesnicima.

Ima stvari koje veterinari znaju i onih koje ne znaju. Raditi na odjelu intenzivne njege je teško i tu se traži visoko specijalizirano osoblje, podsjeća Tessier.

Francuska veterinarska akademija (AVF) podsjeća da dragocjenu pomoć u testiranju na covid-19 mogu pružiti proizvođači testova za životinje i veterinarski laboratoriji.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.