U Istočnoj Hercegovini gradi se velika solarna elektrana

Skupština Grada Trebinja krajem svibnja donijela je odluku kojom se na javnu licitaciju za zakup zemljišta na Zupcima dalo 195 hektara zemljišta, nakon što je direktor Elektroprivrede RS-a Luka Petrović najavio da će ovo poduzeće na ovom lokalitetu graditi solarnu elektranu, čija će instalirana snaga biti 100 megavata.

Riječ je o investicionom projektu vrijednosti najmanje 150 miliona eura. Elektroprivreda ima idejno rješenje, a i Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je finansirati projekt pod povoljnim uslovima, prenosi Oslobođenje.

Plaćanje naknada

Trebinje je izabrano kao najbolja zona po broju sunčanih sati, zbog čega je ujedno najisplativije za gradnju ove vrste elektroenergetskog postrojenja. Petrović je ranije sa zadovoljstvom konstatirao da će Elektroprivreda za ovaj projekt dobiti novac s povoljnom kamatom i pod uvjetima da se kredit vraća kada elektrana bude na mreži.

Prema njegovim riječima, manji bh. entitet mora razvijati čistu energiju iz obnovljivih izvora, s obzirom na to da će neminovno doći trenutak kada će se suočiti sa obvezom plaćanja naknada za misiju ugljendioksida, što će enormno podići cijenu električne energije.

Da bi se to spriječilo, posebno je ulagati u obnovljive izvore. Sa izvorima kao što su vjetar ili sunce ovo poduzeće će moći prodavati takozvane zelene certifikate od izgrađenih energetkih objekata na bazi ovih potencijala.

Čista energija

Kada Europska unija nametne obavezu plaćanja naknade zbog misije ugljendioksida, nastojat će se da to bude finansijski poravnato od prodaje – kako se građanima ne bi povećavali računi za električnu energiju.

Energetska postrojenja na bazi obnovljivih izvora u RS-u već grade privatni investitori, ali će ubuduće ERS voditi računa da koncept čiste energije razvija na način koji će građane osloboditi obaveze subvencioniranja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.