U Federaciji rastu mirovine, poznato koliko će iznositi najniža

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u ovoj godini izdvaja čak 102,3 milijuna konvertibilnih maraka više za mirovine u odnosu na godinu ranije.

Povećanje stavke u proračunu je nužno s obzirom na to da umirovljenike, prema najnovijim najavama, u iduća četiri mjeseca očekuje rast mirovina od oko 12 posto, piše Večernji list BiH.

Već ranije je rečeno kako bi redovitim usklađivanjem mirovine trebale rasti za oko osam posto, a nedavne izmjene i dopune Zakona o MIO omogućile su Vladi Federacije BiH ove godine provesti i izvanredno povećanje mirovina.

Prema riječima člana Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika FBiH Mustafe Trakića, redovito usklađivanje mirovina ide sigurno za osam posto. Ovo usklađivanje, prema zakonu, radi se 15. travnja te se isplaćuje u svibnju uz travanjsku mirovinu, i to retroaktivno od 1. siječnja.

Dakle, uz mirovinu za travanj, umirovljenici će u svibnju dobiti razliku za siječanj, veljaču i ožujak. Trakić dalje navodi kako izvanredno povećanje mirovina Savez očekuje u visini od 4 do 4,5 posto. Ovo povećanje se, kaže on, ne može dogoditi prije lipnja zbog kašnjenja s usvajanjem proračuna Federacije BiH u Parlamentu FBiH.

Očekujemo do kraja lipnja izvanredno povećanje – ističe on. Isplata bi u tom slučaju išla uz lipanjsku mirovinu u srpnju. – Tu nema retroaktivnog isplaćivanja od siječnja jer nije riječ o usklađivanju, već o izvanrednom povećanju, objasnio je Trakić.

I sam ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Vesko Drljača kazao je kako će redovito i izvanredno usklađivanje mirovina u ovoj godini biti ukupno nešto više od 10 posto.

Razlog zbog čega se mirovine ove godine povećavaju u većem postotku nego što je to rađeno ranijih godina, kada je redovito usklađivanje podrazumijevalo povećanje od svega 2,8 posto, su upravo spomenute nedavne izmjene zakona. Ono što je za naše umirovljenike posebno značajno su zakonske odredbe o redovitom i izvanrednom usklađivanju mirovina.

Nominalni umjesto realnog

Naime, mirovine će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje mirovina, a što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima umirovljenika, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon što je zakon usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH.

A što u praksi znače ova dva spomenuta povećanja? Dakle, ako uistinu mirovine budu rasle za očekivanih 12 posto, tada će najniža mirovina u Federaciji BiH nakon oba povećanja iznositi 429 KM.

Trenutačno ova mirovina, koju prima više od 200.000 umirovljenika, iznosi 382,18 KM te bi u ovom slučaju bila povećana za 47 KM, u travnju za 30,50 KM te u lipnju za još 16,50 KM. Inače, kako bi ostvario pravo na najnižu starosnu mirovinu, koja trenutačno iznosi 382 KM, radnik u Federaciji BiH treba imati 15 godina staža i 65 godina života. To je dovoljno za samostalnu starosnu mirovinu u ovom bh. entitetu.

Nakon najavljenog usklađivanja i izvanrednog povećana, zajamčena mirovina, koja trenutačno iznosi 478,91 KM, trebala bi narasti na 567,80 KM.

Dakle, u ovom slučaju zajamčena mirovina porasla bi za ukupno 88,90 KM. Umirovljenici koji primaju najviše mirovine, one u visini od 2174,48 KM, neće biti obuhvaćeni najavljenim povećanjima.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

 • Silaaa,ogromna,sta ce za 3o km…kak vas nije stid i strah od boga..eto moze zivotarit dok ne krepa..doktorj netreba ic..jer nemoze za ljekove dotec….uzassss…

 • Vratite ovima s “najvecim mirovinama” ono sto ste im ukrali, kad su odlazili u mirovinu, svojim ogranicenjima, iako 2.187 KM odavno nije najveca mirovina, odavno ima vecih mirovina, ali sutite..komunjare.
  Dakle, vratite ljudima ukradeno, pa se onda hvalite kako oni nece dobiti povecanje..a tako je vec desetak godina dkupljate poene, kao dusebriznici, ponizavate ljude , kai sa su mirovinu dobili nezakonito i kao sa i njima zivot nije poskupio, a Drljaca samo drlja. Tako je to kad drzavu vode likovi ,optuzeni za kradju,krimnal, zloupotrebu polozaja…sto vise kanenih djela, to bolje. Pojave se na TV s glupom facom, osmijeh…kao da drzavu spasavaju, a ne potapaju.

 • jadni penzioneri zive u poluotvorenom zatvoru … zivotare … griju se po kaficima popiu caj kavu plate marku marku ipo i kuvci pod 3 deke i jorgan pokrij se i cekaj zoru napacenu da svane ma mi smo propali ko somalija

 • I tisuću maraka da je najmanja mirovina ne bi mogli živjeti ljudi iznad 65 godina, i ako se zna da najranije sa 65 godina može se ostvariti ova jadna mirovna i koristiš je koju godinu ili nimalo a nema se ni za kruha, a di su uplaćeni novci za 40 godina uplata?. Sramota.

 • A kad će usklađenje mirovina za prošlu godinu koja nije isplaćena navodno zbog korone? Tih jadnih desetak maraka neće spasiti umirovljenike ali Vlasti su od ogromne stavke za preraspodjelu.

 • A sada sa povećanjem mirovina svi oni koji su imali mirovinu do 500 KM padaju ispod zajamčene mirovine!?
  Tj. Ovi od 500 KM sadašnje mirovine imat će 560 KM mirovinu.
  A svi ostali ispod 500 KM mirovine još manje.
  Uvijek naopako.

  • 16:01,
   Ako su ti mala primanja što nisi petnaest godina išla u školu pa bi imala par tisuća maraka pa se ne bi žalila na portalu.
   A mirovinu ćeš ionako dobiti mizernu kao i sadašnji umirovljenici.

 • Znači zajmčena mirovina bi porasla za 88 KM što je povećanje od skoro 20%
  ako je vjerovati napisanom u tekstu.???!
  A sve ostale i minimalna mirovina povećanje je manje od 12‰,nešto nije u redu.

 • Je li bolje raditi 40 g za 500 ili 15 za 380???
  15 uplaćujes, a 20 radiš bez uplaćivanja na crno , sve u džep…. lude države

 • Ovi s mirovinama iznad propisanag maksimuma su istu” zaradili” u politickim foteljama, gdje je strab0nacka diploma vrijednija od fakultetske…nisu se za nju znojili ni mucili.zato im se imena i ne objavljuju…sve legitimno.Njima je rat kao brat…fekalije isplivale na povrsinu, dovedu ih u Parlament, za ruku , pokazu im gdje ce sjesti i cekati placu.

 • Uplate za mirovinu su vam ostale u bivšoj državi, to važi za sve koji su imali staž u Jugoslaviji . Nakon toga većina vas uplaćivala na 100 KM, nakon toga išla je do 400 KM sve do prije par godina kada su poslodavci u našoj Županiji počeli uplaćivati na nešto veći iznos većinom zbog odlaska ljudi. Eto vam uzmite pa računajte jer rijetki poslodavci se nisu držali uplata na minimalac.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.