Nikšić o godini dana rada Vlade FBiH: Najvažniji uspjeh je jedinstvo

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri danas su prezentirali informacije o prvoj godini mandata Vlade Federacije BiH koja je ponosna na ostvarenu atmosferu jedinstva, međusobnog povjerenja i korektnih odnosa.

To smatram najvažnijim uspjehom. Za tri dana navršava se godina dana od formiranja Vlade. Zahvaljujem se ministrima na sinergiji koju smo razvili i hrabrosti da pravimo iskorake ka unapređenju ekonomske, političke i društvene klime u Federaciji BiH, izjavio je Nikšić.

U proteklih 12 mjeseci, naglasio je, Federacija je bila pokretač niza procesa koji su se odrazili na državnoj razini i koji su omogućili otvaranje pregovora sa Europskom unijom.

Među najznačajnijim rezultatima istakao je da je usvojen set energetskih zakona na osnovu kojih je stvoren uvjet za snažan zamah razvoja sektora zelenih tehnologija i omogućavanje benefita tih procesa.

Doveli smo najveću poslijeratnu energetsku rudnu investiciju od 450 milijuna dolara, koja osigurava život za neke zapuštene krajeve i otvara stotine novih radnih mjesta u Federaciji. Zatim smo kolektivnim ugovorom osigurali zaštitu dostojanstva rudara te adekvatna primanja za njih i njihove obitelji, kazao je Nikšić.

Zahvaljujući aktualnoj Vladi usvojen je Zakon o civilnim žrtvama rata što predstavlja „ponos sa moralnog i političkog aspekta“.

Prva smo Vlada u svijetu koja je za djecu, koja su rođena iz jednog čina nasilja i zla, osigurala prava i poštovanje koje oni zaslužuju. Prvi put majke povratnice, studenti povratnici u Federaciji su dobili porodiljne naknade odnosno jednokratnu podršku, rekao je Nikšić.

Napomenuo je da se u protekloj godini više puta omogućio i rast mirovina i da slijedi proces fisikalizacije i da je ključna upravo financijska reforma.

O tome je na današnjoj press-konferenciji u Vladi FBiH govorio i dopremijer i federalni ministar financija Toni Kraljević navodeći da je primarna zadaća pratiti financijsku stabilnost proračuna to je likvidnost.

Reprogramirali smo 223 milijuna KM Autocestama kako bi se nastavila predviđena gradnja Koridora Vc. Usvojili smo najveći do sada proračun i ovo je rekordna godina otplate duga, rekao je Kraljević.

Sa ovogodišnjim federalnim proračunom, dodao je, pomaže se čitav niz projekata od Save do Neuma kroz kapitalne projekte jedinica lokalne samouprave.

Vratili smo kapitalne transfere kada pričamo o Ministarstvu okoliša i turizma. Vidjeli smo da je turizam sve značajnija stavka i značajno koncipiran u BDP-u Federacije, a dugo nismo imali kapitalne stavke na okolišu i turizmu, sada ih imamo, konstatirao je Kraljević.

Dodao je da je došlo do unapređenja stavki za aviopromet, željeznice, magistralne ceste…Nastavljeno je poticajno stambeno zbrinjavanje mladih putem Union banke kroz stambene kredite i slično.

Zadovoljan sam dosadašnjim rezultatima ove vlade, poručio je Kraljević.

Kao dopremijer i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, govoreći o komunikaciji Vlade sa Federalnim parlamentom, istaknuo je da je više puta opozicija tvrdila da Vlada nema većine, a što se upravo, kako tvrdi, pokazalo suprotno.

Opoziciji smo više puta dokazali da je ta većina stabilna i da koalicija funkcionira. Zato se zahvaljujem svim zastupnicima i izaslanicima većine u ovom Parlamentu, naveo je Mijatović.

(Fena)

7 komentara

  • Da, vidi se jedinstvo izglasali izborni zakon, ne birate Hrvatima predstavnike, imenovali sudca Ustavnog suda , bez čaršije ništa nmožete ….treba li još nabrajati.

  • Govnaru jedan, isti si kao i zeleni SDA , ako ne i gori… Sve lale mile, a nećete da promijenite izborni zakon, nećete da potvrditi Hrvata u Ustavni sud, ne dajte nam mjesto ravnatelja fup-a, ne date umirovljenicima ni mrvice,hoćete da stavite šapu i na južnu konekciju za plin iz RH, dozvoljavati vehabijama da gađaju na vojnim poligonima, ne progonite Srbiju ni iste kao što je ona, …. Hoćete da nabrajamo još ili je već i ovo previše?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.