U četvrtak snijeg u Hercegovini, temperature debelo u minusu

Naime iako su sve druge stranice o tome pričale, ja sam još bio suzdržan, no kako se sve više približavamo drugom djelu ovoga mjeseca sve je očigledniji val zime i kod nas u Hercegovini.

Puno puta spominjani stratwarming počeo je djelovati nad Arktikom i Sjevernom polutkom, što je bilo za posljedicu jačanje visokog tlaka zraka nad Arktikom i cijepanje polarnog vrtloga na više djelova.

Jedan komad, da se tako ironično izrazim, stiže i nad Europu, te će u drugom djelu siječnja pa sve negdje do sredine veljače donijeti mnoge nedaće diljem Europe pa tako i u Hercegovini.

Prvi zimski val kreće već od nedjelje, kada bi ponegdje na sjeverozapadu moglo pasti i više od 20 cm snijega.

Ovo je samo uvod u ono što bi stiglo između 16. ovog mjeseca, dakle siječnja, i 15. veljače što ja smatram da bi mogla prava zima udariti, i ne isključujem mogućnost da se zabijeli i veći dio Hercegovine, te obalni djelovi Jadrana.

Vjerovatno će u središnjem, te djelu jugoistočne i istočne Europe biti problema sa snijegom i niskim temperaturama, smatram da će zahlađenje koje stiže sad biti jače izraženo nego ono koje je pogodilo našu regiju početkom prosinca 2012.

Odmah da kažem ovo će biti mokri tip zahlađenja, bit će dosta izražena Sredozemna ciklonska aktivnost.

Stoga ljudi, pripremite se na još jedan udar zime, a ja demantiram izjave Federalnog hidrometeorološkog zavoda kako će tek sredinom veljače biti snijega u Mostaru i Hercegovini, mislim da će ga biti i ranije.

Ukratko: Između 16. siječnja i 15. veljače prava zima kuca nam na vrata, kako se sad čini prošlogodišnji scenariji je malo vjerojatan ali ne i nemoguć, ukoliko dođe do toga na vrijeme ćete biti upozoreni.

Promjene na ovu prognozu su moguće, stoga, ukoliko bude promjena, pravovremeno ćemo vas obavijestit.

Za portal Jabuka.TV – Zoran Zadro

(www.jabuka.tv)

80 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.