U prošloj godini u BiH oprano više od 30 milijuna KM

Sumnja se da je u prošloj godini u BiH oprano više od 30 milijuna KM, potvrđeno je u Financijsko-obavještajnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Kao rezultat istraga o sumnjivim transakcijama novca, taj odjel je nadležnim tužiteljstvima podnio sedam izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenju kaznenog djela pranje novca, prenosi Indikator.ba.

– Prijave su podnesene protiv 36 fizičkih i 14 pravnih osoba, za koje se sumnja da su počinile 20 kaznenih djela. Iznos novca sa sumnjom na pranje novca prijavljen u izvještajima viši je od 30 milijuna maraka, navode u SIPA-i.

Prijave su uslijedile nakon istraga Financijsko-obavještajnog odjela koji je u 2012. godini dobio dojave o čak 90 sumnjivih transakcija od poreznih obveznika. U SIPA-i ističu da Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti nije određena visina iznosa koji se prijavljuje kao sumnjiva transakcija.

Ističu da su od stranih financijsko-obavještajnih jedinica dobili 37 zahtjeva za provjeru određenih računa, dok je SIPA nadležnim organima u inozemstvu proslijedila 47 zahtjeva koji se odnose na slučajeve gdje postoji sumnja na pranje novca.

Javnosti će za sada ostati nepoznato tko stoji iza pranja novca u BiH, prema ocjeni stručnjaka, stečenog od mita, korupcije, trgovine drogom i oružjem te utajom poreza. U SIPA-i navode da konkretne slučajeve ne mogu navesti.

– Konkretne primjere koji se odnose na pranje novca, nažalost, ne možemo navesti zato što su svi podatci prikupljeni sukladno Zakonu o tajnim podatcima i mogu se koristiti samo u svrhu sprečavanja pranja novca ili financiranja terorističkih aktivnosti, navode iz Financijsko-obavještajnog odjela SIPA-e.

U Tužiteljstvu BiH, prema ranijoj izjavi, nisu htjeli komentirati upit o slučajevima nelegalnog iznošenja novca iz zemlje, odnosno pranja novca, te jesu li procesuirali slučajeve ovakvih kaznenih djela.

Nedavno je američki institut “Global Financial Integrity” (GFI) objavio da je  iz Bosne i Hercegovine u proteklih deset godina u zemlje “poreznog raja” poput Dubaija, Delavera, Floride, Cipra, Belizea, ali i Švicarske i Velike Britanije, gdje se nelegalno stečeni novac pere i uvodi u legalne tokove, prebačeno više od 836 milijuna dolara! Ekonomski stručnjaci su u ranijim izjavama za Avaz ocijenili da je taj iznos još i veći, što potvrđuju i posljednji podatci SIPA-e.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.