U BiH svaki 12. stanovnik legalno naoružan

Službeni podaci ministarstava unutarnjih poslova govore kako su u Bosni i Hercegovini prošle godine legalno registrirana 278.272 komada oružja. Otprilike svaki 12. stanovnik BiH legalno je naoružan ako se uzmu u obzir već zastarjeli podaci iz posljednjeg popisa stanovništva.

Pred državnim parlamentarcima uskoro bi se trebao naći Izvještaj o radu Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu, prenosi Klix.ba

U ovom izvještaju navedeno je da je Koordinacijski odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH tijekom prošle godine radio i na prikupljanju statističkih podataka o legalno registriranom oružju u BiH.

“Ova aktivnost je značajna zato što u BiH postoji 12 zakona o oružju zbog čega se u vezi s tim vode na različite načine i u skladu s različitim metodološkim pristupima”, piše u izvještaju Koordinacijskog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH.

Prema podacima iz izvještaja najviše registriranog oružja bilo je u 2016. godini – 341.324 komada. Već 2017. godine ovaj broj pao je na 326.825 komada da bi u konačnici na kraju 2018. godine iznosio 278.272 komada oružja.

Na službenoj web stranici Agencije za statistiku BiH navedeni su podaci o broju stanovnika u BiH koji su utemeljeni na popisu iz 2013. godine. Broj registriranog oružja govori da je skoro svaki 12. stanovnik legalno naoružan.

Najveći broj legalno registriranog oružja definitivno je zabilježen u bh. entitetu FBiH i on iznosi 169.584. Do ovog broja došlo se na osnovu podataka koje su dostavila ministarstva unutarnjih poslova iz deset županija koji se nalaze u sastavu FBiH.

Što se tiče županija, najveći broj legalno registriranog oružja je u Tuzlanskoj županiji (37.689), Županija Sarajevo (28.149) i Srednjobosanskoj županiji (19.185). Ove žipanije slijede Unsko-sanska županija (18.890), Hercegovačko-neretvanska županija (17.624), Zapadnohercegovačka županija (16.597), Zeničko-dobojska županija (15.616), Bosansko-podrinjska županija (6.390), Posavska županija (4.818) i Županija 10 (4.626).

Građani BiH zbog straha od novog rata čuvaju velike količine oružja iz prethodnog

Prema posljednjim procjenama Federalnog zavoda za statistiku u FBiH živi ukupno 2.196.233 osoba, što zapravo znači da je u prosjeku svaki 13. stanovnik ovog entiteta legalno naoružan.

U bosanskohercegovačkom entitetu RS prošle godine legalno je registrirano 104.678 komada oružja, govore podaci Ministarstva unutarnjih poslova RS-a. Prema podacima statističkih agencija, na teritorij RS-a živi ukupno 1.228.423 stanovnika, što znači da je u prosjeku svaki 12. stanovnik RS-a legalno naoružan.

U izvještaju su navedeni i podaci za Brčko distrikt BiH koji govore kako je prošle godine u Brčkom registrirano 4.010 komada oružja. U poređenju s podacima o broju stanovnika može se doći do zaključka da je svaki 21. stanovnik Brčko distrikta BiH naoružan.

Posebno je važno istaći kako je nemoguće izdvojiti precizne podatke u odnosu na popis stanovništva i to zbog različitih metodologija, ali i promjene podataka u razdoblju od 2013. do 2019. godine (broj umrlih, broj punoljetnih osoba, državljana koji su odselili i slično).

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je u tijeku 2018. godine izdalo 125 dozvola za uvoz malog oružja i lakog naoružanja i 215 dozvola za izvoz malog oružja i lakog naoružanja. Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s Regionalnim centrom za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC) i nadležnim institucijama u BiH je okončalo rad na izradi regionalnog upitnika te je izvještaj o regionalnom istraživanju o SALW-u za razdoblje 2012.-2016. godina na usuglašavanju kod nadležnih organa u BiH.

Cilj ovog regionalnog istraživanja je da se doprinese sveobuhvatnom i aktualnom razumijevanju izazova kontrole malog i lakog oružja u Jugoistočnoj Europi, što će dodatno podržati relevantne institucije u primjeni politike kontrole naoružanja zasnovanih na činjenicama. Dobiveni rezultat će biti jasne preporuke za kreatore politike i stručnjake iz prakse za rješavanje ključnih izazova i podršku institucijama u procesu usklađivanju s obavezama izvještavanja proisteklih iz različitih međunarodnih ugovora i sporazuma, piše u Izvještaju.

(www.jabuka.tv) 


3 komentara

  • Jedu oni govna, svaka zupanija ima svoj zakon. Sarajlija dobije dozvolu za drzanje i nosenje, a kod nas ti daju samo za drzanje. Sto znaci da ga nesmis iznit iz kuce. A dok ga legalno kupis treba ti vise para papirologije nego sto pistolj kosta

    • Nije, u americi mozes imati automatske puske legalno. Kod nas pistolj za drzanje, dok za nosenje ako uspijes sredit ili ako ti posao zahtjeva. S lovackim oruzjem je zgodno ali pomalo je nered jer sezona lova postoji formalno a neformalno traje svu godinu.
      A mislim cak da smo i slabo naoruzani s obzirom gdje zivimo jer svaki tren moze buknuti sukob, samo nek se baci kost kao sto je uradio onaj idiot austrijanac u Uskoplju. Zamislite sta je u stanju uradit profesionalni agent bivse drzave kada za to dobije nalog!
      Pitanja su samo kada ce zakuhati i u koga ce narod okrenut oruzje… jedni u druge ili u ove sto nas zavadjaju i dijele da vladaju nad nama!?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.