Građani BiH zbog straha od novog rata čuvaju velike količine oružja iz prethodnog | Jabuka.tv

Građani BiH zbog straha od novog rata čuvaju velike količine oružja iz prethodnog

Bosna i Hercegovina se, prema izvještaju švicarske organizacije “Small Arms Survey”, nalazi na 13. mjestu svjetske liste prema broju oružja na stotinu stanovnika.

Prema izvještaju, u BiH postoji skoro 353.000 registriranog i čak skoro 832.000 neregistriranog oružja, prenosi Avaz.

U rukama krijumčara

Ranije smo radili istraživanja i ukazivali na problem nelegalnog držanja oružja. Među 832.000 neregistriranog oružja nalaze se čitavi arsenali automatskog oružja, pušaka mitraljeza, “zolja”, bombi… Recidiv je to sukoba koji smo imali, ali i straha građana da bi moglo doći do novog rata. kaže  Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije.

Od Daytona do danas, organizirane su brojne akcije prikupljanja oružja, koje su bile stimulirane i novčanim naknadama. No, oružje koje je ostavština rata u BiH, nerijetko završava u rukama krijumčara, koji ga izvoze izvan granica BiH.

Morat ćemo se ozbiljno pozabaviti tim problemom, jer su zemlje Europe usvojile akcijske planove upravo zbog krijumčarskih ruta oružja, koje kreću s Balkana. Prema vrijedećem zakonu, građani BiH u svom vlasništvu mogu imati pištolj nakon što dobiju odobrenje nadležnog MUP-a te lovačko naoružanje. Sve drugo je nelegalno i moralo bi se predati, kaže Hadžović.

U svjetskim okvirima, bez premca su Sjedinjene Američke Države, koje imaju čak 120,5 komada oružja na stotinu stanovnika. No, posljednji masakri u SAD nagnali su i tvrdokornog predsjednika Donalda Trumpa da od Kongresa zatraži usvajanje strožijih provjera prilikom kupovine oružja.

Pobjednik bitke

U Americi već desetljećima traje borba između zagovornika ideje o smanjivanju oružja i lobija, odnosno industrije oružja, koja je izuzetno profitabilna i koja se poziva na tradiciju i zakon da svaki pojedinac ima pravo da brani osobni posjed i obitelj. Vidjet ćemo tko će izaći kao pobjednik iz takve bitke, kaže Hadžović.

Srbija i Crna Gora, prema istom izvještaju, imaju 39,1 komad oružja na stotinu stanovnika, što je posljedica, kako se ističe, kolektivne psihoze i mitomanije.

Najveća koncentracija oružja je u Rusiji – 17,6 milijuna, Njemačkoj 15,8 milijuna i Francuskoj 12,7 milijuna.

Cipar ima čak 34 komada oružja na 100 stanovnika, što se tumači kao posljedica turske invazije 1974. godine i sukoba s Grcima.

U BiH svaki 12. stanovnik legalno naoružan

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • Ovo je potpuno očekivano i bit će još gore. BiH se raspada, a glavni krivci su muslimani, koji nastoje uspostaviti neku svoju džamahiriju. Dokaz je ponašanje Sejde Komšića i njegovih tutora Bakira Izetbegovića, Džaferovića, Nikšića, Suljagića, Genjca i još dosta istih takvih fašista. BiH će profunkcionirati samo kao država tri potpuno ravnopravna naroda s istim pravima i obvezama. Kad bratija u velikoj kasabi Sarajevu to shvate, onda možemo naprijed. Bez toga, tuga, propast, razlaz, mržnja, svađa i… ne daj Bože rat!

  • Mrki a tko ima uopće motiva da ratuje i zašto,oni što su ratovali ostali i bez posla,firma,mirovine,mladosti i zdravlja…?

  • PA STA SVICARSKA IMA REC!!!! ??????U NJI SVAKO SPOSOBAN I KO IDE U VOJSKU IMA PUSKU U KUCI! U SLUCAJU NAPADA IMAJU JE PRAVO UPOTRIBIT! TAKO BI TRIBALO I KOD NAS!!

  • Sta o nama raspravljaju , eno im Amerike u kojoj i maloljetnici u trgovini mogu kupiti oruzje, a nisu nesto bolji ni ovi tzv kulturnjaci Britanci i Francuzi.Rata nece bit ako imalo ima pameti u narodima.Gine sirotinja a bagra se bogati.

Komentiraj: