U BiH se ukida uporaba kratkih svjetala po danu?

Uporaba kratkih svjetala na vozilima tijekom dana u BiH mogla bi biti ukinuta do kraja godine. Naime, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH formirat će posebnu radnu skupinu  koja će, u okviru izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti  prometa u BiH, razmotriti pristigle inicijative o gašenju svjetla tijekom dana, čije će usvajanje zavisiti od jačine priloženih argumenata, pišu nezavisne.com.

Iz tog razloga smo kontaktirali bh. stručnjake iz oblasti prometa, čija mišljenja su podijeljena, pa su neki za uvođenje LED tehnologija, drugi za ostavljanje ove odredbe, a neki samo za svjetla u zimskom periodu.

Ševal Kovačević, diplomirani inženjer prometa i ovlašteni sudski vještak za promet BiH, smatra da inicijative imaju opravdanje sa stanovišta potrošnje struje i goriva na vozilima i do dva posto.

“To je opravdano pogotovo što ne spadamo u neke maglovite krajeve, a posebice u ljetnim mjesecima”, kazao je on i dodao da bi u zimskom periodu trebalo imati na umu smanjenu vidljivost, te da bi odredbu tada trebalo aktivirati, kao što se radi sa zimskom opremom.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruge za unaprjeđenje sigurnosti prometa RS, rekao je da oni podržavaju usklađivanje sa zakonima zemalja EU, te ugradnju dnevnih svjetala izrađenih LED tehnologijom.

“Obvezna uporaba kratkih svjetala na vozilima u BiH je tehnički i ekološki prevaziđeno rješenje. Predlažemo da vozila koja imaju tvornički ugrađen mehanizam za paljenje kratkih svjetala imaju period ugradnje dnevnih svjetala od tri godine, a vozila  starija od pet godina rok od godinu dana”, rekao je Jaćimović i dodao da bi ugradnja dnevnih LED svjetala koštala između 50 do 70 KM.

Istakao je da je korištenje kratkih svjetala po danu trebalo da poveća vidljivost vozila i tako smanji mogućnost prometnih nesreća, ali da europska istraživanja upućuju na potpuno suprotne rezultate.

On je dodao da su dokazane negativne posljedice korištenja kratkih svjetala po danu, povećana potrošnja goriva od oko tri posto i često pregorijevanje sijalica, te trošenje ostalih komponenti sustava.

Perica Pećanac, glasnogovornik Auto-moto saveza (AMS) RS, rekao je da oni pozitivno ocjenjuju uvođenje obvezne dnevne uporabe svjetala na motornim vozilima u BiH, jer povećava sigurnost sudionika u prometu. “Ne postoje nedostaci, već samo prednosti uvođenja zbog povećanja stupnja sigurnosti na cestama RS i BiH”, rekao je Pećanac. On je naveo da je na prvom mjestu sigurnost vozača i suputnika, te da je to stav od kojeg AMS RS neće odstupiti.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, rekli su da će biti provedene šire konzultacije po tom pitanju, jer je povećan interes nakon inicijativa grada Banja Luka i Županije Sarajevo da to drugačije bude regulirano.

“Formirat ćemo posebnu radnu skupinu za dio zakona vezan za uporabu svjetala u prometu tijekom dana. Na vozilima na kojima su već ugrađena dnevna svjetla se pale bez obzira na zakonsku regulativu i stoje upaljena tijekom čitavog dana”, rekli su u Ministarstvu i dodali da će sagledati stanje u drugim zemljama EU i dati razloge za ili protiv, s jakim argumentima.

Stav stručnjaka

Prednosti          

– sigurnost

– vidljivost                           

Nedostaci

– potrošnja struje

– potrošnja goriva

– pregorijevanje žarulja

 

Prva inicijativa

Podsjećamo da je grad Banja Luka pokrenuo inicijativu prema nadležnim organima u BiH kako bi došlo do izmjene zakona kada su u pitanju upaljena svjetla na automobilima tijekom dana.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović tada je kazao da je veliki broj europskih zemalja koje su primjenjivale takve direktive, odustao od ovog zakona, jer su ušli u projekt štednje energije, ali i uvidjeli besmisao paljenja svjetala na vozilima po danu.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Konačno se netko sjetio kako je ludilo o Ilijindanu paliti po danu svjetla na autu. Dobiješ kaznu ako nisu upaljena svjetla, a sunce bliješti tako da se svjetlo na autu pravo i ne vide, ali možeš npr. djecu voziti bez sjedalice, tako da skaču na zadnjem ili prednjem sjedalu, i za to ništa. Kada vidim tatice kako svoje “frajere” stave i spred sebe i gurnu im volan u ruke, a djete staro 2-3 godine dođe mi zlo.

  • Žali bože kazni što platišmo za budalaštinu od paljenja svjetala, da ukinula Hr a mi sad kopiramo ko i svi. Sad nas kaznite kad neko upali svjetla,apsurd do apsurda.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.