U BiH se još traga za 7.191 nestalom osobom

Predstavnici Instituta za nestale osobe BiH izrazili su, povodom 30. kolovoza, Međunarodnog dana nestalih osoba, nadu kako će značajan broj osoba za kojima se još traga ipak biti pronađen, što će značiti smiraj njihovih duša ali i izvjesno olakšanje za članove njihovih porodica.

Na današnjoj press konferenciji predsjedavajući Kolegija direktora INO-a Amor Mašović istaknuo je da, u vezi s tim, Institut očekuje značajniju pomoć, kadrovsku i financijsku, kako bi svoj mandat okončali u razumnom roku.

To je rok u kojem će obitelji 7.191 osobe dočekati taj trenutak kad će, unatoč tužnoj činjenici da su pronašli nekog svog bliskog mrtvog, ipak s pleća skinuti breme neizvjesnosti. Ostaje nada i da će nova laboratorija u Haagu dati i nove rezultate na bazi istih ulaznih podatak, bez prikupljanja dodatnih podataka, kazao je Mašović.

Član Savjetodavnog odbora Instituta Amir Kulaglić izgubio je u pokolju u Srebrenici sve muške članove obitelji. Još uvijek traga za tri muška člana. Pronalazak i dostojanstveni ukop posmrtnih ostataka za njega znači mnogo.

Sve članove Savjetodavnog odbora povezuje neiscrpna energija da bi se proces traženja ubrzao i doveo do kraja, naglasio je.

Predsjedavajuća UO Instituta Jadranka Duraković kazala je da je u pripremi i objavljivanje središnje evidencije nestalih (na web stranici Instituta) što je posebno značajno za porodice nestalih.

Statistika pokazuje kako je u prvih šest mjeseci ove godine zaprimljeno 26 novih prijava za traženje, devet je potpuno novih i 17 obnovljenih ranijih zahtjeva koji nisu bili potpuni. Iz Instituta ne ulaze u razloge zbog kojih te obitelji dosad (punih 26 ili 27 godina) nisu podnosile zahtjeve za traženje, te naglašavaju kako prema važećim propisima nema roka za podnošenje zahtjeva za traženje.

Institut za nestale osobe sudjelovat će, na Međunarodni dan nestalih, zajedno s Međunarodnim odborom Crvenog križa u kampanji koja će biti upriličena na Trgu Djece Sarajeva.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.