U BiH jede se nekvalitetno, opasno i zaraženo meso

Bosanci i Hercegovci jedu opasnu, zaraženu i nekvalitetnu hranu. Rezultati su to istraživanja, najvećega kojega je proveo Dnevni avaz u suradnji s Veterinarskim zavodom u Bihaću.

Ovaj zavod je certificirani laboratorij, potvrđen od Europske unije, a u njemu je analizirana hrana kupljena na tržnicama, ali u velikim tržnim centrima u Sarajevu, Travniku i Bihaću.

Poražavajući nalazi

U rezultatima mljevenoga mesa, ćevapa, bataka i hrenovki koji su kupljeni u renomiranom tržnom lancu u centru Sarajeva, navedeno je da su – pokvareni! Ovi rezultati posebno su šokantni jer je riječ o proizvodima koji su već morali ili jesu prošli navodne stroge kontrole, navodi Avaz.

”U ovim proizvodima pronađene su nedozvoljene količine aerobnih mezofilnih bakterija, koje su indikator starosti, odnosno početka kvarenja mesa”, rekao je Miloš Rodić, zamjenik voditelja laboratorija za mikrobiologiju, čitajući detaljno analize svakoga proizvoda, za koje je bilo potrebno četiri dana da se završe.

Ozbiljne posljedice

No, to nije bilo sve… Na “provjerenom mesu” nakupilo se i opasne bakterije stafilokok, koja, ako se unese u organizam, može biti uzročnik meningitisa, ali i sepse. Zabrinjava i to što je za stafilokokno trovanje hranom karakteristično da se simptomi javljaju u roku od samo jednoga ili dva sata.

”Dakle, pronašli smo bakteriju stafilokok, koja je u mesne proizvode, pileće batake, dospjela zbog nedovoljne higijene tijekom proizvodnje, čuvanja i rukovanja namirnicama”, navodi Rodić.

U ovim mesnim proizvodima pronađene su i druge opasne bakterije poput ešerihije koli, koja može izazvati teška oboljenja probavnoga sustava. Simptomi i posljedice bolesti mogu biti vrlo ozbiljni i dugoročni, jaka bol u želucu i grčevi, povraćanje, proljev i krvava stolica. Ova bakterija može se odraziti i na upalu mokraćnih kanala.

Na idućem koraku padaju u vodu sve predrasude. Stručnjacima su na analizu ponuđeni proizvodi kupljeni na tržnici, na otvorenom, sa štandova, tamo gdje nam se na prvi pogled čini da sve vrvi od bakterija.

Suho meso kupljeno je na prvoj tezgi sarajevske tržnice na Otoci. Ljubazni prodavač hvalio je svoje meso te je tvrdio da je najukusnije i najispravnije u Sarajevu i okolici. Toliko je bio uvjerljiv da je kod njega kupljena i sudžuka.

Stručnjaci Zavoda za veterinarstvo rekli su kako su suho meso i sudžuka prošli sve kontrole.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • to nesto novo ma dajte molim
  vas tako jedemo 20 godina svugdje u svijetu imamo milijune bolestina ali sto je nas narod obolio to je katastrofa ,znamo da su glavni uzroci hrana i pice

  • Hebo te JerkoIvankovićLijanović. On i njego su PRVI počeli uvoziti radiokativnu govedinu iz Ukrajine (Černobil) i brazilsku govedinu iz ratnih rezervi, staru preko 60 godina.

 • Vi to ozbiljno. Pa BiH je “država”.. Zar je to moguće u uređenoj državi kakva je BiH? Evo još jedan primjer legalnog krimiala u “uređenoj državi” BiH, a tiče se mobilnog operatera “broj jedan” (po čemu ,Bože dragi, po čemu) :

  Napomena: pažljivo čitati..
  DUO Basic 1
  DUO Basic 2
  uključuje Osnovni telefonski tarifni model
  (uz 1000 minuta razgovora prema svim fiksnim mrežama u BiH (uspostava poziva 0,035 KM), ADSL FLAT paket (brzine do 4096/320 kbit/s), te prikaz broja
  mjesečna pretplata je 33,93 KM
  uključuje Osnovni telefonski tarifni model (uz 1000 minuta razgovora prema svim fiksnim mrežama u BiH (uspostava poziva 0,035 KM), ADSL FLAT paket (brzine do 12288/768 kbit/s), te prikaz broja
  mjesečna pretplata je 45,63 KM

  DUO Basic 3
  DUO Basic 4
  uključuje Osnovni telefonski tarifni model (uz 1500 minuta razgovora prema svim fiksnim mrežama u BiH (uspostava poziva 0,035 KM), VDSL FLAT paket (brzine do 25600/2048 kbit/s), te prikaz broja
  mjesečna pretplata je 47,97 KM
  uključuje Osnovni telefonski tarifni model (uz 1500 minuta razgovora prema svim fiksnim mrežama u BiH (uspostava poziva 0,035 KM), VDSL FLAT paket (brzine do 51200/4096 kbit/s), te prikaz broja
  mjesečna pretplata je 52,65 KM

  DUO HOME

  uključuje 1000 minuta razgovora prema svim fiksnim mrežama unutar BiH (uspostava 0,035 KM), prikaz broja, HOME.TV Osnovni paket kanala, te Snimalicu
  mjesečna pretplata je 28,08 KM

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.