Pred nama je najveći Supermjesec od 1948. godine

Ukoliko ove godine niste promatrali nijedan važniji astronomski događaj, preporučujemo da oči uperite ka nebu 14. studenoga i potražite veliki Mjesec.

Naime, u slučaju vedrog neba, moći ćete promatrati pojavu Supermjeseca u najvećoj verziji još od 1948. godine. Naš najveći prirodini satelit će se 14. studenoga na nebu pojaviti i do 14 posto veći i 30 posto svjetliji nego inače, prenosi Klix.ba

Razlog je pozicija Mjeseca u odnosu na Zemlju koji će se tada nalaziti na oko 45.000 kilometara bliže nego u razdoblju najudaljenije pozicije. S obzirom da je mjesečeva orbita eliptična, naš se satelit naizmjenično nalazi u perigeju – najbližoj točki u putanji i apogeju – najudaljenijoj točki u putanji oko Zemlje.

Perigej iznosi oko 360.000 km, dok apogej iznosi oko 405.000 km.

Također, na pojavu Supermjesec utječe poravnanje Zemlje, Mjeseca i Sunca, kao i potencijalna pozicija našeg satelita bliže horizontu koja kreira iluziju dodatnog uvećanja.

Sljedeći značajan Supermjesec dogodit će se tek 25. studenoga 2034. godine. S druge strane, “obični” Supermjeseci događaju se relativno često i nerijetko prolaze neprimijećeni.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.