Twitter uklonio 8.558 računa koji su promovirali Vučića i srpsku vladajuću stranku

Twitter je u četvrtak uklonio tisuće računa iz Srbije, Egipta, Hondurasa, Indonezije i Saudijske Arabije zbog djelovanja prema vladinim direktivama ili promoviranja provladinog sadržaja.

Twitter i ostale društvene mreže pod pritiskom su uklanjanja svih dezinformacija i govora mržnje sa svojih platformi, dok su pod povećalom i zbog recentne pandemije koronavirusa, koja se također zloupotrebljava.

Twitter je rekao da je uklonio račune jer su kršili politiku platforme te su ciljano stvarani kako bi potkopali javnu raspravu. Među njima je ukupno 8.558 računa koji su promovirali srpsku vladajuću stranku i njezinog čelnika Aleksandra Vučića.

Uklonjen je 2.541 račun koji se veže uz egipatske novine El Fagr zbog stvaranja lažnih računa koji su generirali poruke koje su kritizirale Iran, Katar i Tursku.

Informacije koje smo dobili izvana ukazuju da su računi slijedili upute egipatske vlade, rečeno iz Twittera.

Hakeri napadaju kućne routere i iskorištavaju koronavirus kao mamac

Tvrtka je uklonila 3.104 lažna računa koji su napravljeni pod jednom IP adresom u Hondurasu, i to od strane vladinog službenika, u svrhu dijeljenja predsjedničkog sadržaja.

Istraga koja je uslijedila nakon izvješća istraživačke web stranice Bellingcat rezultirala je uklanjanjem 795 lažnih računa povezanih s indonezijskom informacijskom operacijom koja je ciljala pokret za neovisnost provincije Zapadne Papue.

Twitter je također uklonio i 5.350 računa povezanih sa Saudijskom Arabijom koji su operirali iz Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a čiji je sadržaj hvalio saudijsko vodstvo, no kritizirao Katar i turske operacije u Jemenu.

Veliki porast mržnje prema Kini i Kinezima na internetu

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.