Hakeri napadaju kućne routere i iskorištavaju koronavirus kao mamac – Jabuka.tv

Hakeri napadaju kućne routere i iskorištavaju koronavirus kao mamac

Ovoga je tjedna otkrivena nova vrsta hakerskog napada kojim su ciljani korisnici u SAD-u i Europi.

Napadači na za sada nepoznat način uspijevaju na daljinu ući u postavke routera marki Linksys i D-Link (moguće je da to čine pogađanjem lozinke).

Nakon toga mijenjaju DNS zapise i tako “otimaju” promet kada korisnici pokušavaju preko napadnutog routera pristupiti Internetu.

Korisnike novi DNS zapisi potom preusmjeravaju na stranice koje im navodno nude informacije o bolesti COVID-19 i nude im instaliranje, dakako maliciozne, aplikacije COVID-19 Inform App ili Emergency – COVID-19 Informator koje je navodno izradila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), piše Bug.hr.

Hakeri imaju novi način da vam počiste bankovni račun u samo sat ili dva

Žrtvama koje povjeruju ovim informacijama i zaista preuzmu neku od ovih aplikacija na računalo se instalira trojanac Oski namijenjen krađi podataka.

Podaci na udaru su najčešće oni koji se koriste za autorizaciju plaćanja, lozinke, walleti za kriptovalute, kolačići, povijest i podaci iz formulara (autofill) u preglednicima i slični.

Svi pokradeni podaci šalju se na udaljeni server odakle ih napadači mogu preuzeti i nastaviti napadati korisnika korištenjem njegovih podataka za pristup raznim servisima.

Superračunalo u borbi protiv koronavirusa

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.