Tvrtka Mate Rimca dobila skoro 17 milijuna maraka poticaja iz EU fondova

Tvrtka Rimac Automobili ostvarila je potporu kroz različite programe agencije HAMAG-BICRO u ukupnom iznosu od 62 milijuna kuna (oko 17 milijuna maraka), najvećim dijelom iz EU fondova.

Objavili su to iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije navodeći kako je Mate Rimac jedan od njihovih prvih 25 uspješnih korisnika.

U sklopu posljednjeg projekta na kojem surađuju Rimac Automobili i HAMAG-BICRO, do rujna 2020. planira se razviti iznimno učinkovit baterijski sustav koji je modularan i primjenjiv kako za manja, tako i za veća vozila te za razne industrije čije će korištenje doprinijeti smanjenju utroška fosilnih goriva. Ujedno će se nastaviti s razvojem i uvođenjem tehnologija smanjenja štetnih emisija industrijskih CO2 u automobile, bicikle i ostala vozila, piše Index.hr.

Rimac Automobili su bez sumnje hrvatsko tehnološko čudo koje proizvodi vlastite električne automobile visokih performansi te razvija i proizvodi pogonske i baterijske sustave za druge proizvođače. Dizajn, razvoj i proizvodnja automobila i tehnologije u rukama je više od 500 zaposlenika iz cijelog svijeta okupljenih u sjedištu poduzeća u Svetoj Nedelji te u razvojnim uredima u Splitu, Osijeku i Kini, pišu iz Hamaga.

U priopćenju zatim opisuju njegov početak te trenutne poslovne planove.

Prije deset godina, kao mladi inovator, izumio je čarobnu rukavicu koja je služila kao zamjena za miša i tipkovnicu i već je tada najavljivao da će izraditi najbrži automobil na električni pogon u svijetu. Danas, deset godina kasnije, za njegovu tvrtku Rimac Automobili zna cijeli svijet, a njegovi električni automobili i bicikli iznimnih performansi predmet su želja mnogih zaljubljenika u brzinu i tehnologiju.

Sve je počelo sa starim BMW-om koji je Mati Rimcu, osnivaču i direktoru tvrtke Rimac Automobili, tada služio za utrke. Njegov benzinski motor pokvario se već nakon par utrka pa ga je Rimac odlučio zamijeniti. Nakon niza dorada i pokušaja, ugradio je električni motor u svoj stari BMW zahvaljujući čemu je s lakoćom pobjeđivao benzince u svakoj utrci.

Danas ima tvrtku koja surađuje s automobilskim divovima kao što su Renault, Aston Martin, Jaguar, Porsche te Automobili Pininfarina. Najnovija suradnja s kompanijom Hyundai Motor Group njegovoj će tvrtki donijeti dodatnih 600 milijuna kuna ulaganja, a prvi zajednički projekti su suradnja na razvoju dva električna vozila visokih performansi do 2020. godine”, objavili su.

I dok je prvi model Concept_One iz 2011. proizveden u svega osam jedinica, novi model C_Two, koji je predstavljen javnosti u Ženevi prošle godine, bit će proizveden u 150 jedinica kao najsnažniji serijski automobil na svijetu. Na ovogodišnjem Ženevskom salonu predstavljena je još bolja verzija koja je utvrdila Rimčevu poziciju u automobilističkom svijetu.

Njegov električki hiper-automobil ima pogonski sustav s četiri motora i ukupno 1914 konjskih snaga. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je samo 1,85 sekundi, a brzinu od 300 km/h postiže za 11,8 sekundi. Ove brojke zapanjile su svijet, no Mate Rimac nastavlja i dalje marljivo razvijati svoju jurilicu. Prototipovi su u fazi proizvodnje i za očekivati je da će tijekom 2020. godine model C_Two pokazivati svoju moć i raskoš na ulicama diljem svijeta, hvale Rimca iz Hamaga.

Plan je razviti automobil sa svim pratećim sustavima, uključujući karbonsku šasiju, baterijski sustav, pogonski sustav te sustav autonomne vožnje. C_Two električni je automobil visokih performansi na čijoj platformi će se dalje razvijati i novi modeli električnih sportskih automobila. Iako je automobil namijenjen uskom tržišnom segmentu, ovim projektom mijenjamo svijest potrošača o performansama električnih automobila i ističemo električne automobile kao superiorne nad klasičnim benzinskim automobilima u određenim segmentima, komentirao je Rimac.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Zekoslav mrkvica.
    Ja sam mu se prije divila misleci da je sve njegov rezultat, dok nisam cula da je oko sebe okupio vrhunske dizajnere i inzinjere elektronike te da je samo njegov novac. A novac je ustvari njegovog tate, koji se, kako se to kod nas popularno naziva ‘snas’o’.

    • Kaže se inženjere.
      A ovo ostalo što si napisala su tolike gluposti i tolika zavist i neznanje da neću ni komentirati.

    • Tata mu se snasao i to puno vise nego je javnosti poznato a sin to koristi mudro uz tatinu pomoc. Nazalost poznam dobro ovu temu i ne smijem je iznositi jer odmah me napadnu da sam ljubomoran, covjek je opasan za autoindustriju u hrvatskoj za koju on tvrdi da ne postoji al je u biti dosta jaka. Ugl ljudi nemaju pojma a opet ulaze u rasprave o ovoj temi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.