FBI objavio dosje o Hughu Hefneru

FBI je objavio dosje o osnivaču i glavnom uredniku Playboya Hughu Hefneru koji je preminuo 2017. godine.

On je samo jedna od mnogih poznatih osoba koje je ova agencija istraživala tijekom godina i čiji su istražni dosjei od javnog interesa za novinare, fanove i istraživače.

Dokumenti otkrivaju da je FBI razgovarao s Hughom Hefnerom u nekoliko navrata krajem 50-ih i ranih 60-ih godina prošlog stoljeća zbog onoga što je FBI nazvao “opscenim materijalom”.

U dopisu koji je uputio direktor FBI-a J. Edgar Hoover, agent zadužen za Hefnerov dosje, navodi se da je FBI nadzirao Hefnera kako bi se provjerilo da li krši zakone, prenosi ABC News.

Specifično pitanje je bilo da li Hefner i njegov fotograf, kojeg je FBI identificirao kao Edwarda Oppmana, žele da prevezu pornografske fotografije preko državnih granica. Međutim, FBI je na kraju otkrio da navedeni dvojac nije prekršio nikakve statute.

Osobe koje su intervjuirali naši agenti kazale su da je Hefner previše pametan kako bi prekršio savezne ili lokalne zakone, navodi se u sažetku istrage FBI-a.

Lokalne vlasti u Chicagu na kraju su ga uhitile zbog objavljivanja fotografija glumice Jayne Mansfield, koje su gradske vlasti smatrale “nepristojnim i sugestivnim”, a Hefner je ipak na kraju dobio parnicu.

Kada osoba od javnog interesa premine, FBI poduzima korak objavljivanja svojih spisa o toj ličnosti na web stranici FBI-a, prenosi Klix.ba.

Doumenti FBI-a o slavnim ličnostima, među kojima su Elvis Presley, Michael Jackson, Frank Sinatra i Duke Ellington, nalaze se na web stranici ove agencije, a među njima se nalaze i oni koji pripadaju bivšem senatoru iz Massachusettsa Tedu Kennedyju i mafijašu Al Caponeu.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.