Tužiteljstvo BiH tvrdi da jednako progoni sve osumnjičene za ratne zločine

Tužitelji u BiH objavili su u četvrtak da će nastaviti profesionalno progoniti sve osumnjičene za ratne zločine, odbacujući kritike visokih dužnosnika u BiH i Hrvatskoj da neopravdano procesuiraju Bošnjake i Hrvate.

Tužiteljstvo BiH će bez obzira na sve neprimjerene pritiske nastaviti raditi profesionalno i jednako prema svima, stoji u priopćenju.

Tužitelji kažu da time reagiraju na “neprimjerene izjave pojedinih dužnosnika”, ali ne navode na koje točno političke pritiske misle.

Ranije ovoga tjedna predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović optužio je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da neopravdano progoni prije svega Bošnjake, posebno bivše visoke časnike Armije BiH.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je ranije u četvrtak rekao da BiH “zasipa” Hrvatsku optužnicama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika za “izmišljena djela” i dodao da će ih Hrvatska “zaštititi pod svaku cijenu”.

Plenković: Srbija treba napustiti jalovu retoriku prošlosti ; Milanović: Susjedi zasipaju Hrvatsku optužbama

Tužitelji tvrde da ne postoji praksa nacionalnog prebrojavanja predmeta i optuženika, ali ističu kako se veći dio podignutih opužnica odnosio na dužnosnike vojske, policije ili vlasti iz Republike Srpske.

Dodaju da je u proteklih šest godina za ratne zločine optuženo 612 osoba od kojih je 70 posto pravomoćno osuđeno,

Među njima je 26 osoba koje su bile optužene za genocid u Srebrenici iz 1995. kojima su pred Sudom BiH za najteže ratne zločine izrečene kazne od oko 400 godina zatvora. Trenutno se sudi još desetorici optuženih i traje više istraga.

Za osumnjičenima i optuženima za ratne zločine koji se skrivaju u inozemstvu intenzivno se traga i veći broj njih je lociran u SAD i europskim zemljama te izručen BiH radi suđenja.

S takvom praksom će se nastaviti, naveli su iz Tužiteljstva BiH dodajući kako je u procesuiranju ratnih zločina ostvarena i dobra regionalna suradnja što posebno podupire Serge Brammertz, glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, nasljednika Haškog suda.

Izetbegović je prošli tjedan optužio glavnu tužiteljicu Tadić da progonom bošnjačkih zapovjednika želi izmijeniti karakter rata u BiH.

Radila je (Tadić) vrlo opasnu stvar kroz procesuiranje isključivo generala Armije BiH. Pogledajte kakav je intenzitet optužnica bio protiv njih. Mislim da je bio cilj izmijeniti karakter rata, procesuirati iz svakog (etničkog) korpusa nekoga i na taj način izjednačiti strane, rekao je Izetbegović novinarima.

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH

Pozdravio je prošlotjednu odluku tužiteljskog stegovnog povjerenstva da se Tadić zbog propusta smijeni s dužnosti glavne tužiteljice. Ta odluka još nije pravomoćna, a Tadić i dalje obnaša dužnost.

Podizanje optužnica za ratne zločine u BiH je ranije u četvrtak spomenuo je i Milanović u govoru na obilježavanju obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” u Kninu.

Vidimo i dan danas da u susjednim državama, u BiH za koju želim vjerovati da su prijateljska, zasipaju Hrvatsku optužnicama protiv hrvatskih ratnih zapovjednika za neka izmišljena djela kolektivne ili zapovjedne odgovornosti otprije 20 i više godina. To nije dobro za međusobne odnose. Tome treba reći: ‘Gospodo, taj film nebute gledali, tim ljudima se neće suditi u hrvatskoj državi, mi ćemo ih zaštititi po svaku cijenu, to su naši ratni zapovjednici’, rekao je Milanović.

Hrvatska i BiH ne izručuju jedna drugoj osuđene za ratne zločine koji se pozovu na dvojno državljanstvo, ali njihovo procesuiranje moguće je u državi u kojoj borave ako to zatraže pravosudna tijela države koja ih je optužila i dostave odgovarajuću dokumentaciju.

(Hina)
4 komentara

  • Da nam u tuziteljstvu sjedi podjednak broj Hrvata ,Srba i Muslimana bilo bi uredu i da ti ljudi nisu u politici HDZ,SDA,SDS u ,a posto jesu ,znaci da su korumpirani,krajnje je vrijeme za reformu pravosuda na mjesto tuzitelja,odvjetnika ,sudaca ,stavite brate mlade ljude koji su politicki neiskvareni bilo bi to najpostenije tek bi tada proradila pravna drzava, a posto toga nema ,nazalost starohani provode sudsku vlast u BiH po naputku HDZ a,SDA i tih stranka i posto nam je pravosude jako jako korumpirano ,drzava nam ne moze funkcionirati,ne funkcionira ni RH a kamoli BiH,nazalost

  • SDA kontrolira Sud BiH, zele ovladati ponovo 100 posto i tuzilastvom i krecu optuznice koje je konstruirao Aid 1993-1999. Casnik za vezu sa Hagom bila Vas ija Vidovic. Zato danas optuznice iz haga sa oznakom A imaju samo srbi i hrvati. Bosnjaka nigdje. Zato im smeta Gordana Tadic. HDZ i SNSD botovi samo gledaju da spase sebe od kriminala. Covic voli da uhapse 100 branitelja, zapovjednika HVO nego da se jedan njegov prednet pokrene za kopovluk i korupciju. Tako Dodik. Kompletan aparat drzavni kontrolisu bosnjaci VSTV, OSU, Sud BiH, nizerangirane sudove u Federaciji, Policiji, CIK, dobar dio u Sipi. I cemu onda cudenje. Bakir o tome javno prica i on crta mete koga treba smjeniti, hapsiti, suspendovati. Slucaj Memic, Osmica, Raspiratori, Sebija itd sve govori. Presjednik Suda BiH za sve sto se zbilo oko njega, njegove funkcije dobio opomenu.. Samo da Mektica opet stave negdje za ministra. Federacijom upravljaju Bakir, Komsic, Dzafirovic, Osmica, Selmo Cikotic, Lagumdzija, Campara itd. Pametnom dosta… Je li neko misli da je normalan suzivot moguc sa ovim likovima i njihovom retorikom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.