Tužitelji i glasnogovornici na seminaru o informiranju javnosti

Ne postoji jednostavna matematička formula na koji način informirati javnost o kompleksnim predmetima u tužiteljstvima.

Pa ipak, ono što je bitno jeste intenziviranje rada na takvom predmetu, s ciljem donošenja tužiteljske odluke u što kraćem roku, zaključak je sa seminara za glavne tužitelje i glasnogovornike/službenike za odnose s javnošću tužiteljstva u Bosni i Hercegovini (BiH) koji se održao 12 i 13. travnja 2018. godine na Jahorini.

Jedan od načina da javnost dobije točnu i pravovremenu informaciju, koja neće naškoditi istrazi, a koja će spriječiti curenje informacija jeste proaktivno djelovanje tužiteljstva. To znači da, uvijek kada je to moguće, tužiteljstvo priopćava službene informacije, rekla je glasnogovornica Županijskoga tužiteljstva ŽupanijeSarajevo Azra Bavčić.

Na ovom seminaru razgovaralo se i o važnosti jačanja interne komunikacije u tužiteljstvima.

Komunikacija unutar pravosudne institucije preduvjet je dobre eksterne komunikacije i od nje izravno ovisi kako će nas vidjeti i kakvo mišljenje će kreirati naša eksterna javnost, zaključila je rukovoditeljica odnosa s javnošću Okružnoga javnog tužiteljstva u Banjoj Luci Maja Đaković-Vidović.

U okviru seminara upriličena je i panel diskusija pod nazivom “Gdje prestaje privatnost, a počinje javni interes?” čiji uvodničari su bili predstavnica Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH Nedžmija Kukričar i urednik Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Denis Džidić.

Zaključeno je kako je neophodno cijeniti interes javnosti u svakom pojedinačnom predmetu te da je neophodna kontinuirana edukacija novinara o kaznenim postupcima.

Ovaj seminar organizirao je USAID Projekt pravosuđa u BiH, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.