Ogorec: Sumnjam da je predsjednik Trump siguran što je napravio

SAD, Velika Britanija i Francuska izvele su rano jutros prema srednjoeuropskom vremenu zračni udar u Siriji. Američki predsjednik Donald Trump obratio se naciji, poručivši kako je to odgovor na napad kemijskim oružjem u kojemu su prošli tjedan u sirijskom gradu Dumi ubijene desetine ljudi.

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji. U prvoj reakciji službena Moskva je poručila – napad na Siriju neće proći bez posljedica.

Svijet se pita, što je sljedeće i klizimo li prema kataklizmi. Odgovor na ta, ali i neka druga pitanja pokušalo se pronaći u posebnoj emisiji Hrvatske televizije u kojoj su gostovali vojni i politički analitičari prof. dr. Marinko Ogorec i Goran Bandov.

Ogorec je komentirao izjavu britanske premijerke Therese May kako ne postoji praktična alternativa uporabi sile koja bi spriječila sirijski režim u uporabi kemijskog oružja.

Uvijek postoji alternativa, rekao je. Nije dokazano da je bilo riječ o upotrebi kemijskoga oružja te bih stoga ovo nazvao agresijom, ustvrdio je Ogorec, dodajući da očito nije bilo potrebe za nekim konkretnim dokazima. Došlo je do onoga što se spremalo znatno ranije.

Ogorec kaže kako je teško procijeniti je li napad usmjeren na Assada ili im je izravna poruka Rusiji. Sumnja da je predsjednik Trump siguran što je napravio.

Nisam siguran da je svjestan posljedica koje može izazvati ova reakcija. Očito analitika Bijele kuće i zapadnih zemalja nije odradila dobar posao, tvrdi Ogorec.

Ogorec se nada da će, s druge strane, u Rusiji biti više strpljenja, racionalnosti i daleko više logičnoga promišljanja kod odluke za reakciju na ovu situaciju. Prema njegovom mišljenju, riječ je o odmjeravanju snaga između SAD-a i Rusije. Ponovio je kako se nada da će Rusija reagirati racionalnije i suzdržanije od impulzivnoga i nepredvidivoga Trumpa, javlja Hrt.hr.

Bandov kaže da se zadnjih nekoliko godina događa preslagivanje na međunarodnoj sceni, uglavnom između zemalja koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a. Glavni uzrok tome je gubljenje pozicije Rusije koju je imala do devedesetih i duže vremena dominacija SAD kao glavne svjetske velesile. Osim Rusije, i Kina traži svoju poziciju. Da želi imati značajnu globalnu ulogu, Rusija je pokazala ulaskom u ukrajinsku krizu, kao i svrstavanjem na stranu Assada u sirijskoj krizi.

Bandov je izrazio nadu da neće doći do eskalacije sukoba do te mjere da će se moći govoriti o trećem svjetskom ratu.

U Siriji su zastupljeni interesi svih sila svijeta. I Kina želi iskoristiti ovu situaciju za pozicioniranje u međunarodnim odnosima, istaknuo je Badov.

Ogorec želi vjerovati da će se stati na ovome. SAD je pokazao odlučnost, Rusi odgovorili kako su zapadne sile ovim napadom doživjele fijasko jer im je većina raketa uništena. Scenarij koji nitko ne priželjkuje je onaj da američke snage pogode ruske potencijale, Rusi odgovore potapanjem američkoga broda…

Ogorec je rekao da, što se tiče komercijalnoga naoružanja, Amerika ima daleko veće potencijale, daleko veće i sposobnije oružane snage.

Rusija joj može parirati samo u nuklearnom naoružanju – nadamo se da do te razmjene neće doći, istaknuo je Ogorec.

I Badov i Ogorec složili su se da su današnji događaji kulminacija Arapskoga proljeća, proljeća koje, nažalost, predugo traje. Nimalo nisu optimistični kad je riječ o raspletu situacije u smislu da možemo očekivati da će Sirija jednoga dana postati uređena i sigurna zemlja. Ipak je u toj zemlji najmanje 96 različitih vojski, milicija i policija.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.