Tropska oluja “Helene” snage 105 km/h ide prema Europi

Kako javlja meteorološka stranica “Severe Weather Europe”, sve je veća vjerojatnost kako će tropska oluja dosegnuti Europu, odnosno Irsku.

Radi se o tropskoj oluji koja je nastala kad je uragan “Helene” dovoljno oslabio i kategoriziran je kao snažna tropska oluja s maksimalnim brzinama vjetra od 105 km/h, piše Index.hr.

Ako je suditi prema prognozama putanje kretanja te tropske oluje, ona bi u subotu trebala krenuti u smjeru Azora, a tada će vjerojatno skrenuti prema Velikoj Britaniji, odnosno prema Irskoj. Meteorološki modeli predviđaju da će se i dalje raditi o snažnoj tropskoj oluji u trenutku kad dosegne zapadnu Europu.

Kako piše “Severe Weather Europe”, najvjerojatniji scenarij predviđa da će ostaci uragana “Helene” dosegnuti zapadnu Europu, odnosno Irsku u ponedjeljak kasno popodne ili predvečer. Ako se prati kretanje te oluje u posljednja 24 sata, može se uočiti da se ponaša konzistentno s modelom koji predviđa takvo kretanje.

U sljedećih 48 sati očekuje se tranzicija tropske oluje u ciklonu, a modeli sugeriraju kako će nakon prolaska pokraj Azora nastaviti putanjom prema Velikoj Britaniji i Irskoj, pri čemu bi upravo Irsku trebala dosegnuti s vjetrovima brzine veće od 100 km/h.

Portugalske vlasti upalile su narančasti meteo-alarm za područje Azora, za koje se predviđaju olujni udari vjetra i obilne kiše.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Jesu li konačno završeni oni kolektori u Širokom Brijegu? E, oni što ih je još Austro Ugarska počela graditi na obilaznici……………………………………………………………………………………………………………………….

Komentiraj: