Tradicionalno se ne slavi u cijeloj državi: Dan je državnosti BiH – Jabuka.tv

Tradicionalno se ne slavi u cijeloj državi: Dan je državnosti BiH

Bosna i Hercegovina u srijedu, 25. studenoga, obilježava Dan državnosti, a kao i prethodnih godina, ovaj se dan ne slavi službeno u cijeloj državi.

Ovaj datum odabran za praznik prisjećanje je na prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu 25. studenoga 1943. godine.

Na tom zasjedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njezine povijesne granice, a Bosna i Hercegovina je definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je da je BiH tom odlukom definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Rezolucijom ZAVNOBiH-a izraženo je da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, već i srpska, i muslimanska, i hrvatska.

Danas se ovaj državni praznik na području Republike Srpske nikako ne obilježava, dok je u FBiH službeno proglašen neradni dan. Na područjima gdje žive Bošnjaci istaknute su brojne zastave BiH, a na područjima gdje su Hrvati u većini nekih posebnih obilježavanja nema.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić lani je uoči ovog dana poručio kako se na području ove Županije slavi sveta Kata, a ne Dan državnosti BiH.

Dan državnosti BiH neradni dan

(www.jabuka.tv)


34 komentara

   • @ Var: Stavi VAR na svoju glupu izjavu. Kakav je to “dan državnosti”, ako ga u BiH slave samo muslići? Tko je donio odluku da je ovo neki praznik? U Mrkonjiću je 1942. zaključeno da “Bih nije ni hrvbatska, ni srpska, ni muslimanska”, nego je “i srpska i muslimanska i hrvatska”, a sad Sejdfo komšić ratni zločinac Šefik Džaferović i zeleno krme zločinca Alije u prvi plan trpaju nekakve građane. Hrvate potpunpo prtecrtali, a očekuju da im se pridružimo u slavlju, Neka se popišaju na “dan državnosti”.

 • Slavi novopecena konzulica u Ceskoj, pljuvacica svega Hrvatskog, skoro diplomirana prof engleskog.
  Dakle, neka nam i bude sve to. Nismo bolje ni zasluzili osim ruzne Bukace i titoistickog alkoholicara.
  Umjesto da se sad ustanemo i pobunimo protiv imenovanja konzulice, mi se mirimo. Zalosno narode moj katolicki Hrvatski.

  • Zašto bi se oko toga bunili ima važniji stvari oko kojih se također ne bunimo, boli me k…. tko je konzul u nekoj nebitnoj Češkoj i tko je naš član predsjedništva. Isto nam je bilo i kad je drug Draganče bio i sada kad je Sejdo Komšić. Ne bunimo se što smo robovi, ne bunimo se što je zdravstvo u k….., ne bunimo se što nam je pola naroda u Njemačku otišlo i eto bunit ćemo se zbog neke konzulice. Nama isti k….. bila ona ili neki HDZ-ov uhljeb

   • Meni nije isto. Nek bude neki HDZ-ov uhljeb radije (mada iste prezirem), ali oni barem ne pljuju po rodnoj grudi, po mojoj vjeri, ne pisu hiljada, april i da dalje ne nabrajam…

   • Čestitam pravniče.
    Dakle tebi nije nepošten zakon gdje za člana predsjedništva manjeg naroda ovaj veći može izabrati nekoga samo zato što im odgovara tako? 3 puta! A član predsjedništva ne dobije ni 3% glasova u gradovima gdje mu 99% njegovog naroda živi.
    Usko gledajući ne čini to neku veliku razliku, ali Izborni zakon je jedan od temelja svake države, ako tk nije pošteno kako će išta drugo biti?

    A na gospodarstvo najviše utječe kapital i obrazovanost radne snage.

    Mi bi zaista trebali tražiti kao prvo sigurno veći minimalac jer ovi naši milijunaši najviše profita deru preko plaća.

   • Ako te boli k…. ajde ujedi me za moj,pa idemo zajedno kod hećima. Ujedi i Sejdu, on je tebi legalan, a legalna ti je i kurvača iz Tihaljine

  • ”Smrt svim tamnicama” rece on i navede kao primjer marionetsku i izdajnicku NDH koja je bila sve osim neovisna drzava, drzavu koja je zatvarala, mucila, ubijala i proganjala vlastite gradjane, drzavu koja je imala rasne, vjerske i nacionalne zakone u 20om stoljecu, Krista ti kakav licemjer…

  • Najobičnija bizantijska krivotvorina, grčka legenda, mit o nekakvoj tvrdoglavoj ženskoj koja vjeruje u najobičnije helenističke besmilice. Sve u svemu, prilično beznadan slučaj.

 • Ja znam da ne radim…a da sve privatno radi?!Koliko god vi piskarali o Sv Kati..noj cast i slava..ali je nikad nismo slavili neradnim danom!Ako ste vec protiv Dana drzavnosti,onda ste trebali imati m.d. i reci MI NE SLAVIMO i da vam bude normalan radni dan kao u RS..i zbog toga bi vam skinuo kapu!Ali ovako LICEMJERNO I DVOLICNO reci da se slavi Sv.Kata…JADNO!A slazem se sa ovim..ZIVJELA NEZAVISNA DRZAVA HRVATSKA- NDH,ciji se datum obiljzava 10.4.!Ovi sto ju pljuju ovako jadnim kom..nek se najedu govana!Mlade Ustase naljepsi momci..laka im gruda!

 • Hrpica komunista nacrtala nesto, drzaviicu tvorevinu unutar drzave tvorevine Jugoslavije, koja nam o je ostavila ovaj nered danas.
  Plus jos sto su nas zakinuli za 45 godina kapitalizma i razvoja kakav povijest ne pamti. Zapad nas prešišao, prešišale su nas čak i druge komunističke zemlje koje su se kao mogle ugledati na Jugu.
  I dodaj na kraju najkrvaviji rat koji je baš najjači bio u tim gradovima koji su se ponosili svojim “bratstvom i jedinstvom”.
  Baš strašan razlog za slavlje.

  • Da su makar crtali normalno, nego uzeli granicu između dvije okupacijske sile, Austrije i Turske, bez obzira na etničku pripadnost. A onda su formirali općine tako da po mogućnosti Hrvati nigdje ne budu većina.

 • Postoji li Zakon o državnim praznicima, ne. Postoji li dan državnosti kao državni blagdan, ne. Šta onda slavimo? Ne slavimo ništa. Izmišljeni praznik od strane muslimana koji pokušavaju nametnuti ovi iz jebivjetarske zajednice uz pripomoć druga Inzka, ali ne ide, pa ne ide. Ove kradeze-ovce koji prihvaćaju sve što im muslimani nametnu treba proučavati na razini amebe.

  • Nabijem na onuu stvar “dan državnosti”. Taj je “blagdan” ustanovila komunistička žgadija. Neka oni slave, ja mogu samo glasno opaliti plotun iz guzice….i nabiti Sejdinu Sabinu – konkubinu

 • Drzava u kojoj nemamo prava kao Hrvati nije moja država. Tocno ovi sto se kriju iza Svete Kate su dno dna, jadnici, poltroni,uliziguzice zato nam i je ovako. Ako niste u stanju reći da to nije naš praznik, vi ste ste obicni turski robovi. Jos gore ako niste u stanju 18.11. slaviti kao naš praznik dan HRVATSKE REPUBLIKE HERCEG BOSNE bolje nismo ni zaslužili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.