Todorić u istražni zatvor, svi ostali na slobodu

Zoran Luburić, sudac istrage na Županijskom sudu u Zagrebu, odlučio je da svi osumnjičeni u slučaju Agrokor idu na slobodu osim Ivice Todorića. Sudac je Todoriću (u odsutnosti) odredio jednomjesečni istražni zatvor. Njegovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković nisu bili voljni komentirati odluku suca, te su tek dodali da će na ovu odluku podnijeti žalbu.

“Nama je drago da su svi pušteni, a mi možemo nastaviti svoj posao”, kratko je prokomentirala Sloković.

Žalbu na odluku suca istrage Zorana Luburića, koji je oslobodio sve osim Todorića, najavilo je i tužiteljstvo. Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za stjecanje nepripadne koristi od preko milijardu kuna, a najavila je da će “kada se ostvare uvjeti” zatražiti i blokadu imovine.

“Ako se Ivica Todorić pojavi u Hrvatskoj, on će završiti u Remetincu, a s obzirom na ovu odluku sad će se moći raspisati i međunarodna tjeralica za njim”, rekao je Ljubo Pavasović Visković, jedan od odvjetnika Ivana Crnjca.

Prema riječima Ante Nobila, branitelja Piruške Canjuge, sud je očito smatrao da ne postoji dovoljno dobra argumentacija.

Sud nije ništa obrazložio, samo je donio odluku, kazao je novinarima Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

“Za moga branjenika to znači da je odbijen prijedlog o istražnom zatvoru. On će doći u Hrvatsku i obaviti razgovor. Ovo je pobjeda obrane. Sad nema hitnosti, možemo dogovoriti termin ispitivanja na koji moj klijent dolazi kao i svaki drugi građanin. Očekujem razgovor s policijom. On će iznijeti obranu i negirati ono za što ga se sumnjiči, a on dolazi u RH sutra ili preksutra”, kazao je Olujić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornoga odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Na ispitivanju u tužiteljstvu osumnjičeni u utorak, prema tvrdnjama svojih odvjetnika, nisu iznosili detaljnu obranu prvenstveno zbog izuzetno opsežnoga spisa kojega trebaju proučiti zajedno sa svojim odvjetnicima.

No, Todorića je navodno teretio bivši član uprave te šef financija u Ledu i Jamnici Galić, a njegova odvjetnica novinarima je potvrdila da je istražiteljima predao dokument iz kojega proizlazi tko je bio odgovoran za financije.

Državno odvjetništvo Todorića sumnjiči radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnoga rezultata. Bivši čelnici kompanije, ali i suradnici iz revizorske kuće, pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Todorić je, pak, na svom blogu uhićenja nazvao političkom predstavom za javnost u kojoj je uhićeno 12 vrhunskih gospodarstvenika. Za njih je rekao da ništa nisu krivi te poručio da je isključivo na njemu odgovornost ako ona postoji, a on je siguran da je nema.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.