To nije radio ni ISIL: Turci u Siriji srušili jednu od najstarijih crkava

Ono što nisu učinili ni teroristi ISIL-a, učinila je Turska, zemlja koja želi postati članica EU. Naime, turski su bombarderi, kako je kazao ravnatelj starina i arheološkog muzeja u Bradu, dr. Mahmoud Hammoud, do temelja uništili jednu od najstarijih kršćanskih crkava u svijetu, crkvu Julianos, u sklopu koje je i kršćanski mauzolej svetog Marona, koji su uvršteni na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a te još nekoliko svetišta.

U srušenom kompleksu nalaze se još dvije crkve. Jedna je sagrađena 541.godine, a druga 496. godine. Tu se nalaze i dva samostana, dvorac i toranj te nekoliko kapelica.

U sklopu akcije ”Maslinova grančica” turski bombarderi udarili su na crkvu Julianos 15 kilometara jugoistočno od kurdskog grada Afrina, koji je nedavno okupirala turska vojska, a sagradio ju je Julianos od 399. do 402.godine. Sveti Maron, čiji su grob i mauzolej srušeni u napadu Turaka, bio je sirijski kršćanski redovnik poznat po tome što su njegovi sljedbenici postumno nazvani maronitima. Iz tog je pokreta izrasla današnja Maronitska crkva.

Maron je živio u ranom 5. stoljeću, poznat po svom misionarstvu, iscjeljivanju i čudima, kao i poučavanju monaške predanosti Bogu. Maroniti su članovi Katoličke crkve s istočnim liturgijskim obredima koja je pod jurisdikcijom rimskog pape.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Znaju i nazovi “BOŠNJACI” zalutat s komentarima nekad na ovaj portal. Ne vidim ih sad kako komentiraju. Sta imaju lijepo reći za Tursku ? Sve je to ista gamad koja polako islamizira sve čega se dokopa.

  3
  1
 • Mada ne opravdavam ovaj cin,kao ni protiv bilo koje bogomolje,ali prije izljeva bijesa malo proguglajte koliko je oboreno djamijau posljednjem ratu u bih a koliko crkava!Kako to komentarisete?

  2
  5
 • Ja..šta je naivčine.Pogledajte komentare na članak kako u Olovu muslimani i katolici (a neće reći hrvati) zajedno grade crkvu..Ma jašta su sve se bojim..a komentari sve partijskih sinova tipa bratstvo i jedinstvo.A vidite pi ovome šta rade turci kakvi su pustite preseravanje.Draži je jedan turčin bosancu muslimanu od svih hrvata zajedno.Toliko o njihovu šoštenju.Samo otiđite na klix pa pogledajte šta nam misle.Ili kad su poštenjačine otkud Komšiću glasovi.Neka dođe u Z.Hercegovinu ,Mostar..Orašje,T.Grad i pobjedi našim glasovima ja i svi drugi ćemo ga poštivat.Ovako sranje koje pokušavaju prodavat uporno jetako bjedno da mi se beskrajno gade baš zbog toga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.