Titanic: Zataškana prava istina, nije potonuo zbog sante leda

Potonuće Titanica možda je uzrokovao enormni požar, a ne udarac u santu leda, tvrde stručnjaci koji su, kako bi potkrijepili svoju teoriju, objavili i novi dokaz, piše Independent.

Više od 1500 putnika izgubilo je svoje živote kada je Titanic potonuo na krstarenju od Southamptona do New Yorka u travnju 1912. godine.

I dok je uzrok katastrofe dugo pripisivan santi leda, novi dokazi upućuju na to da je vatra izbila u trupu i tinjala nezapaženo gotovo tri tjedna, što je naposljetku dovelo do potonuća.

Stručnjaci su i ranije znali za teoriju o požaru na brodu, a najnovija analiza fotografija potaknula ih je da okrive vatru kao primarni razlog potonuća.

Novinar Senan Molony, koji je proveo više od 30 godina istražujući potonuće Titanica, proučio je fotografije koje je snimio glavni inženjer elektrotehnike na brodu prije nego što je napustio brodogradilište.

Molony je kazao kako je uočio nešto više od 9 metara duge crne tragove duž desne strane trupa, upravo gdje je brod probila santa leda.

– Tražili smo dio gdje je led probio trup broda i shvatili da je upravo na tom dijelu brod bio oštećen i prije nego li je napustio brodogradilište u Belfastu.

Stručnjaci su potom potvrdili da je crne tragove vjerojatno uzrokovao požar koji je počeo u kotlovnici.

Ekipa od 12 ljudi pokušala je ugasiti požar, no bio je prevelik da bi se obuzdao. Temperatura je dosezala i do 1000 stupnjeva Celzijevih.

Naposljetku, kada je Titanic udario u led, čelični trup bio je toliko oslabljen da je probijen.

J Bruce Ismay, predsjednik kompanije koja je sagradila Titanic, strogo im je zabranio da putnicima spominju išta o požaru, prenosi Jutarnji list.

Senan Molony svoje saznanje prikazao je u dokumentarcu Titanic: The New Evidence, emitiranom na Novu godinu na kanalu Channel 4.

Molony također tvrdi da je brod u Southamptonu bio okrenut tako da putnici ne vide štetu koja je na brodu nastala zbog požara.

– Ovo nije jednostavna priča o sudaru broda s ledenom santom i o potonuću. Ovo mijenja cijelu priču. Stručnjaci tvrde da kada takva temperatura dođe u dodir s čelikom, oslabi ga za do 75 posto.

– Za požar se znalo, no to je zataškano. Titanic nikada nije trebao zaploviti – zaključio je Molony.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: