Tinejdžere privlače popularni, opasni izazovi društvenih mreža

Početkom 2010-ih bilo je dosta trendova od plesa “Harlem Shake” i sinkronizacije usana na ljetnu himnu Carly Rae Jepsen “Call Me Maybe“ do izazova “Ice bucket”, koji je prikupio procijenjenih 115 milijuna američkih dolara za istraživanje ALS-a.

Posljednjih su godina izazovi društvenih medija postali popularniji – i opasniji, dovodeći do ozbiljnih ozljeda, pa čak i smrti. Nije teško vidjeti zašto.

Izazov sa sandukom za mlijeko “Milk crate” izaziva ljude da hodaju ili trče po labavo naslaganoj piramidi sa sanducima za mlijeko, izazov “Tide pod” uključuje jedenje kapsula deterdženta za pranje rublja, a izazov Benadryl potiče uzimanje šest ili više doza lijekova za alergije bez recepta odjednom, piše Lolamagazin.com.

Klinike za psihologiju širom svijeta proučavaju zašto su izazovi društvenih medija toliko privlačni tinejdžerima unatoč opasnostima koje predstavljaju i korake koje roditelji mogu poduzeti da zaštite svoju djecu.

Privlačnost viralnih trikova

Gotovo svi tinejdžeri danas imaju pristup pametnom telefonu i aktivno koriste više platformi društvenih medija – među kojima su YouTube, TikTok, Instagram i Snapchat najpopularniji među ovom dobnom grupom.

U međuvremenu, tinejdžerske su godine povezane s povećanjem preuzimanja rizika. Ljudski mozak nije u potpunosti razvijen sve dok osoba ne dosegne svoje srednje dvadesete, a dijelovi mozga koji su povezani s nagrađivanjem i činjenjem onoga što je dobro razvijaju se brže od područja povezanih s donošenjem odluka. Kao rezultat toga, veća je vjerojatnost da će se tinejdžeri ponašati naglo i riskirati fizičke ozlijede kako bi stekli popularnost.

Tinejdžeri su također posebno osjetljivi na društveni pritisak.

Studija iz 2016. pokazala je da je vjerojatnije da će tinejdžeri “lajkati” fotografiju čak i kada je prikazivala korištenje droga ili alkohola, ako je fotografija imala više “lajkova” od vršnjaka. Ista je studija također pokazala da se aktivnost povećala u centrima za nagrađivanje tinejdžerskih mozgova kada su gledali postove s više “lajkova”.

Jednostavno rečeno, tinejdžeri više pažnje posvećuju sadržajima društvenih medija s velikim brojem “lajkova” i pregleda.

U najboljem slučaju, ova ranjivost na društveni pritisak može rezultirati, recimo, kupovinom određene marke tenisica. Ipak, u najgorem slučaju, to može navesti tinejdžere na opasne vratolomije kako bi impresionirali ili zabavili svoje prijatelje.

Slavne osobe, glazbenici, sportaši i influenseri također mogu povećati rizična ponašanja tinejdžera, kao što je korištenje alkohola i droga, posebno zato što zarađuju mnogo “lajkova” i privlače veliki broj pratitelja na društvenim mrežama.

Današnjim se tinejdžerima možda teže oduprijeti društvenom pritisku. Oni ne samo da imaju neograničen pristup svojim vršnjacima i drugim utjecajnim osobama, već su i online društvene mreže puno veće, s tinejdžerima koji prate stotine, ponekad i tisuće online korisnika.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • A ako su glupi nema im pomoći. Prirodna selekcija. Tko je pametan i sposoban preživjet će, a ovi drugi se sami privode kraju. Alternativa je kažnjavat roditelje za (NE) odgoj djece i uvođenje internata bez tehnologije pa možda i nešto bude od mladeži.

  • Ako uzmemo da je znanost u pravu i čovjek se razvio od majmuna onda se postavlja pitanje što i danas majmuni ne evoluiraju u čovjeka?! Naša evolucijska grana postaje sve gluplja i gluplja, a majmun je to uvidio i prestao ići tim smjerom.

    • Covjek se nije ”razvio od majmuna’, covjek je veliki covjekoliki majmun, ljudi samo dijele zajednickog pretka sa brojnim drugim srodnih clanova, ukljucujuci majmune.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.